UE va investi în următorii trei ani 1,8 miliarde de euro în economia ţării. Banii vor fi folosiţi în infrastructură, energetică şi dezvoltarea afacerilor, obiective ce se înscriu în Planul de creştere economică a Republicii Moldova, a anunţat, recent, la Chişinău, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Totodată, în ultimii ani, UE a făcut investiții de miliarde în diverse domenii, în special: infrastructură, medicină, învățământ. În cadrul dezbaterii mult așteptate de astăzi, șefa statului l-a întrebat pe Alexandr Stoianoglo care sunt zece proiecte finanțate de Rusia în țara noastră. În loc să răspundă, candidatul a început să mulțumească pentru fondurile europene care au ajuns în R. Moldova.
„Eu nu fac niciodată comparație dintre ajutorul care vine din partea Europei și din partea Rusiei. Noi trebuie să vorbim de relațiile bilaterale cu toți partenerii”.
Stoianoglo a răspuns mai puțin la întrebări, dar a povestit ce va face dacă ajunge în fotoliul de președinte al R. Moldova.
„Astăzi trebuie să știți ce nu voi face eu: ca persoană care a fost implicată în procesul de negocieri: garantez că granițele vor rămâne deschise, promit că nu vor exista represiuni asupra oponenților, monopol politic de partid și nici uzurparea justiției prin tot felul de consilii și comisii excepționale. Ca și susținător ferm al integrării europene, propun doamnei Maia Sandu semnarea declarației comune privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Indiferent de cine va câștiga, acest parcurs trebuie să continue”, a menționat Alexandr Stoianoglo.
Stoianoglo a făcut referire la declarațiile lui Andrei Năstase, care afirmă că, în ultimii patru ani, datoria externă a Moldovei a crescut de patru ori, dar și la declarațiile lui Filat, care susține că investițiile în capital sunt cu 50% mai mici decât în 2014.
În replică, Maia Sandu a amintit despre investițiile de miliarde făcute de UE, inclusiv, din partea României.