În ultimul timp, mai mulți politicieni de stânga încearcă să ne convingă că fără piața rusească, R. Moldova nu are nicio șansă să dezvolte economia. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba spulberă acest mit și reiterează că pe moment, antreprenorii din R. Moldova exportă 70 % din produsele lor în vest și doar 3% pe piața rusească, care s-a dovedit a fi una foarte nesigură și impredictibilă. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.
Întrebat care e cota de absorbție a exporturilor din Republica Moldova în Rusia/CSI versus Uniunea Europeană, ministrul Economiei a menționat că, în ultimii 15 ani, economia noastră a trecut printr-o reorientare și o transformare deplină la acest capitol.
„Cu 15 ani în urmă, exporturile noastre aveau o singură destinație, CSI. Circa 50 % din exporturi ajungeau acolo. Am numărat însă vreo opt embargouri avute în această perioadă, care au fost ca o încurajare pentru antreprenorii noștri să-și găsească alte piețe. De cealaltă parte – UE ne-a oferit noi și noi oportunități: Acord de asociere, Acord de Liber Schimb, creșterea cotelor, apoi eliminarea cotelor. Începând cu anul acesta putem exporta și carne de pui. Noi mai lucrăm asupra unui acord pentru produsele industriale, un fel de regim fără vize pentru produsele industriale și asta va fi o mega oportunitate pentru noi”, a declarat Dumitru Alaiba.
Ca rezultat, economia și fiecare dintre antreprenorii din R. Moldova au simțit pe propria piele această transformare.
Acum, peste 70% din exporturile noastre merg spre vest: 65 % spre UE, după care avem țările EFTA, Elveția, Norvegia, Islanda, Marea Britanie, SUA și Canada.
„Oamenii noștri din diasporă văd tot mai des produse din RM în marketuri. RM – o țară atât de mică, în 2023 a devenit exportatorul nr 1 de prune în UE și al doilea mare exportator de prune – în Spania. Totodată, exportăm tot mai multe vinuri, cireșe, fructe”, a mai spus ministrul.
În Rusia, antreprenorii exportă puțin peste 3%. Sunt produse agricole și unele produse industriale.
„Rusia a demonstrat că are o piață care s-a dovedit a fi instabilă și impredictibilă. Tirurile puteau fi oprite la hotar doar pentru că la Moscova cuiva nu-i plăcea o decizie a Chișinăului. Noi, guvernarea, avem datoria să ajutăm antreprenorii să identifice o piață stabilă și sigură”, a mai spus Alaiba.