Autoritățile publice locale își vor putea instala centrale de producere a energiei din surse regenerabile care să asigure cu energie electrică mai multe locuri de consum, inclusiv clădiri publice cum ar fi grădiniță, școală, punct medical, primărie. Acest lucru va fi posibil după ce Parlamentul a aprobat în săptămâna curentă modificări la Legea privind promovarea surselor de energie regenerabilă, care oferă o serie de facilități pentru producătorii de energie verde din Republica Moldova. Noile reguli care vor fi aplicate în domeniu au fost explicate astăzi de ministrul Energiei Victor Parlicov și secretarul de stat Carolina Novac, scrie moldpres.
„Până a interveni acest mecanism, producătorul trebuia să dețină un singur loc de consum și un singur loc de producere, deci producerea trebuia să fie la locul de consum. Adică nu puteai aplica mecanismul dacă panourile fotovoltaice nu erau tot acolo unde era și locul de consum”, a explicat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
„Cu această prevedere noi putem permite acum autorităților publice locale, care au beneficiat și de proiecte prin Programul „Satul European”, fiindcă acum sunt circa 27 de proiecte preselectate, să-și instaleze o centrală care să le acopere consumul pentru primărie, școală, grădiniță, casă de cultură și alte instituții publice în respectiva localitate. Această prevedere nu se limitează doar la APL, dar vizează și asociații de irigare de exemplu, fermieri care au și alte locuri de consum, societăți comerciale și noncomerciale, întreprinderi municipale cu serviciu public de alimentare cu apă și canalizare. Astfel, putem să acoperim un consum masiv și să reducem costurile pentru aceste instituții”, a precizat Carolina Novac.
O altă modificare stabilește că energia electrică livrată în rețea a celor 4300 prosumatori casnici atât la contorizare netă, cât și la facturare netă, nu va fi impozitată.
Noile prevederi legale mai elimină condiția de eliberare a avizelor de racordare a viitorilor prosumatori în limita plafonului individual de capacitate. Totodată, prosumatorii vor putea instala centrale electrice ce depășesc limita prevăzută în contractul cu furnizorul, însă vor fi remunerați pentru energia livrată în rețea doar în limita acestei capacități, echivalente cu consumul propriu. Această ajustare va permite prosumatorilor să-și adapteze mai ușor sistemele de producere a energiei regenerabile în funcție de nevoile lor specifice, oferind posibilitatea de a instala centrale cu capacități mai mari decât este consumul actual, cu perspectiva de a-și acoperi consumul majorat în viitor prin instalarea, de exemplu, a unei pompe de căldură și/sau să își poată instala baterii de stocare.
După intrarea în vigoare a legii, Ministerul Energiei va prelua monitorizarea îndeplinirii obligațiilor de către producătorii eligibili mari, fiind asigurat astfel un control eficient și continuu.
Prin aceleași modificări legislative, a fost prelungit termenul de dare în exploatare a centralelor electrice fotovoltaice și eoliene companiilor care au primit statutul de producător eligibil (< 1 MW) în anul 2020 și în 2022. Este vorba în primul rând de companii locale, care din diverse motive întemeiate nu au reușit să realizeze investiția, iar Ministerul vine în întâmpinarea lor.
„Republica Moldova și-a asumat să atingă o țintă de până la 30 la sută de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2030. 30 la sută în condițiile în care în anul 2021 noi aveam 3%, în 2023 aveam 6 la sută, iar în acest an estimăm că vom depăși 10%”, a conchis Victor Parlicov.
Datele Ministerului Energiei relevă că, în prezent, în țara noastră sunt instalate capacități de producere a energiei regenerabile de 129 MW de către prosumatori, 98,9 MW în baza mecanismului de garantare a tarifului fix (141 MW confirmate) și circa 100 MW în piața liberă.