Pentru prima dată în 2024, în Republica Moldova, a fost instituită funcția de specialist în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor.
Acest lucru a fost posibil datorită reformei în domeniul asistenței sociale RESTART, care face posibilă implementarea politicilor în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, dar și reabilitării victimelor la nivel local.
Grație suportului financiar oferit de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților naționale ale Moldovei de a asigura protecție de calitate, educație, servicii de sănătate și oportunități socio-economice pentru refugiații ucraineni”, implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (IOM), specialiștii din domeniu au primit echipament IT performant cu scopul de a le eficientiza munca.
Astfel, Uniunea Europeană a oferit 51 de laptopuri, în valoare de 963,696.00 MDL și genți cu rechizite pentru birou, care vor fi distribuite specialiștilor din domeniul protecției victimelor violenței în cele 10 Agenții Teritoriale de Asistență Socială, în Chișinău și în UTA Găgăuzia.
Prin urmare, specialiștii din prima linie pot utiliza serviciile digitale, ceea le permite să gestioneze mai eficient managementul de caz.
„Vreau să le mulțumesc colegilor care au optat pentru această funcție destul de complicată și îi îndemn să-și dezvolte abilitatea de a fi proactivi și de a colabora cu ceilalți profesioniști. Specialiștii în protecția victimelor violenței și reabilitării victimelor infracțiunilor sunt cei care vor lupta pentru beneficiari, vor fi portavocea persoanelor care au suferit în urma infracțiunilor și în urma violenței. Misiunea noastră este foarte importantă și nu avem dreptul să eșuăm”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.