Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) va susține Guvernul în implementarea reformei administrației publice locale (APL), în contextul Strategiei de reformă a administrației publice 2023-2030. În acest sens, Secretarul general al Guvernului, Artur Mija și Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova, au semnat un acord pentru inițierea unui proiect amplu de sprijin pentru implementarea reformei APL.
PNUD va sprijini lansarea și implementarea procesului de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale, ceea ce va contribui la furnizarea serviciilor publice mai eficiente și accesibile și la o dezvoltare locală durabilă în comunitățile amalgamate.
„Va fi oferit suport la elaborarea altor politici conexe, cum ar fi descentralizarea financiară și va fi facilitat procesul de monitorizare și evaluare periodică a implementării reformei administrației publice locale”, informează PNUD Moldova.
Activitățile principale vor mai fi orientate spre sprijinirea Guvernului în îmbunătățirea cadrului de politici și legislativ, pentru a facilita procesul de amalgamare voluntară și implementarea reformei de descentralizare financiară, asistență în procesul de monitorizare, evaluare și raportare privind implementarea reformei administrației publice locale și oferirea de lecții învățate și recomandări pentru politicile viitoare.
„PNUD va oferi suport și în procesul de pilotare a amalgamării voluntare în clusterele de unități administrative-teritoriale care au inițiat acest proces, și respectiv, asistență tehnică în procesul de reorganizare instituțională și administrativă pentru comunitățile amalgamate, la etapa de postamalgamare”, se mai arată în comunicat.
Amintim că, Parlamentul a adoptat în vara anului trecut proiectul de lege privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale. Potrivit proiectului, amalgamarea voluntară presupune comasarea benevolă a două sau a mai multor unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi (satele/comunele și orașele/municipiile), în baza deciziilor consiliilor locale, cu scopul de a consolida capacitățile administrative ale autorităților publice locale, dar și prestarea serviciilor publice de calitate și accesibile populației.