Peste 80.000 de soldați ruși au fost confirmați morți, cu nume și prenume, în războiul din Ucraina, din februarie 2022 și până acum, aceștia fiind identificați de portalul independent Meduza și ediția de limbă rusă a site-ului BBC, împreună cu o echipă de voluntari, transmite Libertatea.
Mai mult de jumătate dintre militarii morți (52% din totalul pierderilor de 80.973) nu aveau legături cu armata rusă, în momentul invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina, în februarie 2022.
În această categorie, jurnaliștii și voluntarii i-au inclus pe cei care au semnat un contract cu Ministerul Apărării al Federației Ruse după începutul războiului.
Raport: Continuă „creșterea rapidă a pierderilor” în rândul militarilor-voluntari
În raportul actualizat, aceștia au observat că „creșterea rapidă a pierderilor” în rândul militarilor-voluntari continuă.
„Proporția lor în totalul pierderilor confirmate continuă să crească și în prezent și reprezintă 22% din numărul total al pierderilor confirmate ale părții ruse”, se arată în raportul publicat de ediția de limbă rusă a site-ului BBC.
De asemenea, mulți voluntari mor în decurs de două-patru săptămâni de la trimiterea pe front.
Pentru comparație, publicația oferă date privind morții confirmați în rândul acestei categorii de militari ruși în noiembrie 2023. Atunci, voluntarii reprezentau doar 14% din numărul total al pierderilor.
„Numărul real al persoanelor care au intrat în armată din viața civilă după începutul invaziei și au murit pe front este mult mai mare, deoarece nu am reușit să determinăm exact cum au ajuns pe front 28% dintre morții pe care i-am identificat pe front”, scrie ediția de limbă rusă a site-ului BBC.
Câți deținuți din penitenciare mai luptă în Rusia
În ce privește proporția deținuților recrutați din penitenciare pentru război este în scădere. În noiembrie 2023, aceștia reprezentau 26% din totalul pierderilor, iar în prezent – 18%.
Cu toate acestea, unitățile formate din deținuți se află în continuare pe linia frontului și „preiau o parte din sarcina luptelor”, se arată în raport.
Folosirea pe scară largă a condamnaților pe front a permis, de fapt, autorităților ruse să rezolve temporar mai multe probleme deodată, scrie ediția de limbă rusă a site-ului BBC.
În primul rând, trimiterea de prizonieri a sprijinit capacitățile ofensive rusești fără a provoca daune suplimentare economiei.
Cei condamnați încă nu participau activ la viața societății și nu erau muncitori calificați. Acest lucru îi deosebește, de exemplu, de cei mobilizați, a căror plecare a slăbit o serie de sectoare ale economiei.
Regiunile din Rusia cu cel mai mare număr de morți
În termeni pe cap de locuitor, Tyva, Buryatia și Altai conduc la numărul de pierderi. Cele mai scăzute rate de mortalitate sunt observate la Moscova și Sankt Petersburg.
Calculele arată că un bărbat din Tyva are de nouă ori mai multe riscuri să moară în război decât un locuitor al Moscovei.
Acum liderii în numărul de pierderi confirmate sunt Bashkortostan, Tatarstan și regiunea Sverdlovsk. Cu toate acestea, situația în aceste regiuni diferă semnificativ.
Regiunea Sverdlovsk a urcat în fruntea acestei liste după începerea mobilizării și a recrutării în masă pe front din colonii. În regiune există multe întreprinderi industriale, pe baza cărora a fost mai ușor să se efectueze mobilizarea.
Tatarstanul a fost printre cele trei regiuni cu cel mai mare număr de pierderi confirmate în 2024. Și asta, în primul rând, se datorează muncii active a voluntarilor locali care colectează date despre morți.
Datele pentru alte regiuni, dimpotrivă, sunt mai puțin complete, deoarece acolo nu există astfel de voluntari activi și calcule se bazează doar pe surse deschise de informații. Cel puțin 52% din totalul deceselor au fost persoane care nu erau asociate cu armata rusă la începutul războiului.
Numărul morților ruși în război este mult mai mare. Nu toate decesele militarilor ajung în surse deschise
Jurnaliștii de la Meduza și ediția de limbă rusă a site-ului BBC, împreună cu o echipă de voluntari, numără încă din prima zi a invaziei ruse în Ucraina, rapoartele despre moartea militarilor ruși raportate în mass-media, pe site-urile autorităților sau în rețelele sociale.
În aceste calcule nu sunt incluse pierderile formațiunilor militare ale autoproclamatelor LNR și DNR.
Jurnaliștii subliniază că pierderile reale ale armatei ruse în războiul ruso-ucrainean sunt mai mari, deoarece nu toate decesele militarilor ruși ajung în surse deschise.
La începutul lunii iulie, Meduza și Mediazona au publicat un studiu în care au estimat numărul total al militarilor ruși morți utilizând metode matematice și date despre excesul de mortalitate.
Autorii studiului au concluzionat că, în doi ani și jumătate de război în Ucraina, aproximativ 120.000 de militari ruși au murit.