Peste patru sute de de absolvenți ai facultăților de pedagogie au ales în acest an să meargă să muncească în scoli, potrivit ministrului Educaţiei şi Cercetării, Dan Perciun, care a declarat acest lucru astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, dedicată începutului noului an şcolar, transmite MOLDPRES.
„Avem deja semnate 407 contracte de muncă cu tineri specialiști şi mai urmează să avem încă câteva. Asta confirmă prioritatea anunțată de Ministerul Educației privind creșterea atractivității profesiei de pedagog”, a relevat Perciun.
Ministrul a menţionat că principala autoritate educaţională din ţară va continua să atragă atenție deficitului de cadre didactice. Oficialul s-a referit la recalificări gratuite pentru profesori, precum şi simplificarea acestor proceduri pentru cadrele didactice, măsuri de debirocratizare pentru profesori și pentru educatorii din grădinițe, cadru de protecție mai mare pentru profesori etc.
La finele anului de studii 2022-2023, în instituțiile de învățământ din Republica Moldova erau vacante 1879 de funcții didactice.
Absolvenții specialităților pedagogice, care se vor angaja în câmpul muncii pe una dintre funcțiile didactice vacante, vor beneficia în primii 5 ani de activitate de indemnizație în valoare de 200.000 de lei, în cazul absolvenților de universități, și 160.000 lei pentru absolvenții de colegii. De asemenea, va fi redusă la 75% norma didactică în primii 5 ani de activitate, vor fi oferite compensații în valoare de 4000 de lei anual pentru procurarea materialelor și utilajelor didactice. Pentru cei care vor alege să meargă în mediul rural sau în centrele raionale li se va oferi compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și consumul de energie termică şi electrică. La fel, tinerii specialiști vor beneficia de concedii de 62 de zile, asistență din partea cadrului didactic mentor în primii 5 ani de activitate, dar și alte facilități.