Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și filiala Conacul Balioz din satul Ivancea, în colaborare cu Muzeul Virtual al Foametei din Basarabia, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova (USM) și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, a vernisat pe data de 25 martie 2025, expoziția „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947).
Evenimentul a avut scopul de a familiariza publicul cu un episod tragic din istoria Republicii Moldova – foametea organizată de regimul sovietic și care a devastat Basarabia între anii 1946-1947. Expoziția a oferit vizitatorilor oportunitatea de a înțelege mai profund suferințele trăite de locuitorii regiunii în acea perioadă, prin intermediul planșelor cu documente de arhivă, fotografii și mărturii ale supraviețuitorilor acestei tragedii, scrie Undalibera.md.
Unul dintre cele mai emoționante aspecte ale expoziției a fost prezentarea impactului devastator al foametei asupra comunităților basarabene, o tragedie ce a dus la moartea a circa 300.000 de oameni. Evenimentul a fost un omagiu adus victimelor acestei crime odioase împotriva umanității comise de regimul sovietic.
„Foametea organizată de regimul totalitar sovietic în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost una dintre cele mai odioase crime contra umanității. Studiile științifice, culegerile de documente, memoriile și amintirile martorilor oculari reflectă amploarea acestei tragedii produse în spațiul pruto-nistrean”, precizează organizatorii.
Expoziția are loc cu prilejul Zilei comemorării victimelor foametei din RSS Moldovenească, marcată anual în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, conform deciziei Parlamentului Republicii Moldova din 7 aprilie 2022.
La eveniment au participat locuitorii satului și elevii Gimnaziului Ivancea, din satul Ivancea, raionul Orhei.