A fost lansat un nou proiect dedicat promovării sportului și unui stil de viață sănătos, în cadrul unui workshop axat pe metodologia „Sport pentru Dezvoltare”. Proiectul, intitulat „Moldova în Mișcare”, beneficiază de finanțare din partea Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și este implementat de GIZ Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
La evenimentul de deschidere au participat Secretarul de Stat pentru tineret și sport, Sergiu Gurin, și șeful direcției politici în domeniul tineretului și sportului, Marcel Marin, alături de managerul de proiect, Rolf Peter.
„Sportul nu înseamnă doar competiție, ci și formarea unor valori fundamentale precum leadershipul, munca în echipă și empatia. Suntem entuziasmați să preluăm și să adaptăm modelul german în acest domeniu”, a subliniat Sergiu Gurin.
„Prin acest workshop, dorim să introducem metodologia ,Sport pentru Dezvoltare’ în Moldova, folosind sportul ca un catalizator pentru îmbunătățirea abilităților de angajare ale tinerilor și promovarea coeziunii sociale”, a evedenţiat Rolf Peter, managerul proiectului GIZ.
Proiectul „Moldova în Mișcare” vizează instruirea a 10 mentori locali care vor organiza activități sportive bazate pe această metodologie inovatoare. Aceste activități sunt destinate să sprijine tinerii și grupurile vulnerabile, inclusiv refugiații, facilitând integrarea lor socială și profesională.
Workshopul adună participanți din cadrul Centrului de Tineret Ungheni, Centrului „Crat” din Bălți și Centrului Republican pentru Copii și Tineret „Artico” din Chișinău. De asemenea, la instruire sunt prezenți și doi antrenori delegați de Federația de Fotbal din Moldova.
În cadrul evenimentului, au fost oferite trei seturi de echipamente sportive pentru centrele de tineret implicate. Proiectul include, de asemenea, acordarea unor granturi în valoare totală de aproximativ 35.000 de euro pentru susținerea a șase activități bazate pe metodologia „Sport pentru Dezvoltare”. „Moldova în Mișcare” se va desfășura pe parcursul unui an, cu un buget total de 100.000 de euro.