Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, deși a boicotat referendumul pro-UE, copiii săi studiază și lucrează în instituții europene. Potrivit datelor publice, copiii celui care a boicotat referendumul și a ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale, frecventează instituțiile europene pentru studii și joburi încă din 2014, scrie Ziarul de Gardă.
Mezina familiei Stoianoglo lucrează la BCE
Corina Stoianoglo, fiica cea mică a lui Alexandr Stoianoglo, a studiat în Olanda (Țările de Jos) și lucrează în Germania. În septembrie 2024, când a început campania pentru prezidențiale și referendum, Corina a încheiat cu Banca Centrală Europeană (BCE) un contract de angajare pentru poziția de „Supervision Analyst”, conform paginii personale de Linkedin, unde indică și un stagiu în cadrul unui departament al BCE. Aceasta apare în fotografii alături de Christine Lagarde, președinta Băncii Europene Centrale.
Corina Stoianoglo a studiat la o universitate de prestigiu din Europa: Universitatea Maastricht din Olanda (Țările de Jos). Totodată, în timpul studiilor (2021-2023), ea a lucrat în centrul de asistență pentru clienți al companiei Mercedes-Benz, situat în Maastricht. Înainte de a pleca la studii în Uniunea Europeană, Corina a învățat la o filială a liceului moldo-turc „Orizont” – liceul de unde, acum șase ani, au fost expulzați ilegal cei șapte profesori turci.
Fiica cea mare, Cristina Stoianoglo
Cristina Stoianoglo lucrează în calitate de consultant fiscal în filiala unei companii internaționale, cu sediul în Elveția, care oferă servicii de audit, consultanță fiscală și consultanță în afaceri. În perioada 2018 – 2020, Cristina a făcut un masterat Universitatea din Viena de Economie și Afaceri. Diploma de licență a obținut-o la o universitate din Chișinău.
Alexandr Stoianoglo și PSRM nu au răspuns la apelurile și mesajele ZdG pentru a oferi răspunsuri la întrebările reporterilor despre beneficiile și oportunitățile UE de care se bucură membrii familiei sale.
Stoianoglo, vizat în mai multe dosare penale
În turul doi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova, programat pe 3 noiembrie, moldovenii vor vota între președinta în exercițiu Maia Sandu (42,07%) și ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo (26,27%), care se confruntă cu șase cauze penale, dintre care cinci sunt în curs de examinare.
Una dintre acuzațiile împotriva lui Stoianoglo se referă la obținerea ilegală a corespondenței private a fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Stoianoglo este, de asemenea, cercetat pentru corupere pasivă, abuz de serviciu, fals în declarații și pentru implicarea în eliberarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.
În prezent, două cauze penale sunt în faza de urmărire: una privind îmbogățirea ilicită și alta pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Stoianoglo a fost achitat în februarie 2024 pentru o acuzație de depășire a atribuțiilor de serviciu legată de eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă. O altă cauză, legată de investigarea expulzării profesorilor turci, a fost clasată.