Aderarea la Uniunea Europeană este Planul Marshall al Republicii Moldova. Acest forum are o importanță semnificativă pentru țara noastră în calea spre progres, reziliență și stabilitate. Suntem gata să muncim cot la cot pentru a construi o Moldovă puternică, un loc unde toți ne simțim acasă într-o Europă unită. Declarațiile au fost făcute de șefa statului Maia Sandu, în deschiderea celei de-a V-a ediție a Platformei de Parteneriat pentru Moldova desfășurată astăzi la Chișinău, informează MOLDPRES.
Președinta a ținut un discurs atât în limba engleză, cât și în limba română. Ea a mulțumit Franței, Germaniei și României pentru crearea acestei platforme, precum și tuturor partenerilor care au susținut această inițiativă.
„Privind în această sală, sunt copleșită de gratitudine și plină de speranțe. Moldova nu este singură, suntem înconjurați de prieteni și împreună suntem mai puternici. Platforma de suport pentru Moldova s-a transformat în platforma de parteneriat pentru Republica Moldova, care reprezintă o alianță pentru sprijinirea necesităților noastre în evoluție. Am început această călătorie împreună la Berlin, în aprilie 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina. În acea perioadă dificilă, Moldova se confrunta cu crize multiple: fluxul de refugiați, crizei energetice și impactul economic cauzat de război, însă noi am înregistrat progrese semnificative. De atunci am reușit să menținem pacea și stabilitatea acasă. Am implementat reforme importante în multe sectoare, am arătat lumii întregi că Moldova poate depăși provocările. Vreau să spun clar acum că sprijinul pe care l-am primit din partea prietenilor noștri din Europa, dar și din întreaga lume, a avut un rol crucial. Acesta ne-a ajutat să depășim crizele. Solidaritatea dumneavoastră este o dovadă clară pe cine poate miza Republica Moldova”, a spus Maia Sandu.
Oficialul a remarcat că provocările cu care se confruntă țara rămân semnificative. „Provocările nu sunt doar ale noastre, ale Moldovei, sunt provocări ale întregii Europe, însă noi am fost afectați într-o măsură mai mare decât alții. Cu măsurile disponibile am reușit să stabilizăm situația economică și financiară. Pentru a contribui la redresarea economică, avem nevoie de investiții, în mod special în infrastructură. Mai mult decât atât, aceste investiții sunt extrem de importante pentru încurajarea dezvoltării sectorului privat. Suntem acum într-o cursă contra cronometru. Pentru a reuși, trebuie să închidem lacunele cu care ne confruntăm și nu putem realiza acest lucru fără asistența dumneavoastră”, a menționat Maia Sandu.
Președinta a încurajat participanții la reuniune să fie inovatori și decisivi. Maia Sandu a specificat că Moldova este gata să încurajeze creșterea și stabilitatea acasă și în regiune, dar are nevoie de sprijin în acest sens.
„Aici, în Moldova, avem un proverb pe care îl folosim des. Unde-i unu nu-i putere, unde-s mulți puterea crește. Suntem mulți și cu voi alături, suntem și mai puternici. Moldova e la răscruce, dar nu e o răscruce în care nu știm încotro să mergem. Știm bine direcția – spre un viitor european. Viitorul țării noastre nu se construiește peste noapte, dar fiecare pas pe care îl facem împreună ne duce mai aproape de acel viitor stabil european, unde fiecare cetățean trăiește cu demnitate și în siguranță. Mesajul meu principal de astăzi este că nu mai avem luxul de a pierde timp. Trebuie să acționăm decisiv și cu mai multă certitudine. Am cerut ca sprijinul pe care îl primim să fie cât mai direct, flexibil și rapid. Moldova are un potențial enorm. Dar cu războiul la hotar ne este dificil să-l valorificăm. Istoria ne-a învățat că nici o țară nu a reușit să devină un succes economic fără un sprijin inițial, solid și parteneriate de durată. Acesta este ajutorul pe care l-am cerut și îl cerem partenerilor noștri”, a declarat Maia Sandu.
„Tot ceea ce facem are scopul de a îmbunătăți viața oamenilor noștri, să construim drumuri, poduri, școli, spitale și să creăm noi locuri de muncă. Avem multe de făcut și știm că doar împreună putem transforma visurile noastre în realitate. Suntem gata să muncim cot la cot pentru a construi o Moldovă puternică, un loc unde toți ne simțim acasă, într-o Europa unită”, a subliniat Maia Sandu.
La Chișinău se desfășoară astăzi cea de-a V-a ediție a Conferinței Ministeriale a Platformei de parteneriat pentru Republica Moldova. La eveniment participă 65 de delegații conduse de miniștri, viceminiștri și secretari de stat ai țărilor partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale.
Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Berlin, Germania, pe 5 aprilie 2022. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie 2022. A treia ediției a Conferinței a avut loc la Paris, Franța pe 21 noiembrie 2022. Următoarea ediție s-a desfășurat la Chișinău pe 17 octombrie 2023.