Casa Ucraineană a fost inaugurată ieri, 23 august, la Chișinău, în ajunul marcării a 33 de ani de independență a Ucrainei. Este prima instituție de acest gen de pe teritoriul Republicii Moldova menită să ofere sprijin ucrainenilor refugiați din calea războiului. La eveniment au participat ambasadori, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, cetățeni ucraineni care s-au integrat în societatea din țara noastră, informează MOLDPRES.
Casa Ucraineană este primul spațiu pentru societatea ucraineană creat chiar de ucraineni, a menționat la deschiderea evenimentului Dmitry Lecarțev, președinte Congresului Național al Ucrainenilor din Republica Moldova.
„Deschizând ușile primei Case Ucrainene din Chișinău, deschidem cale către un spațiu de solidaritate și sprijin, siguranță și confort, dezvoltare și oportunități pentru comunitățile ucraineană și moldovenească, care au găsit multe puncte comune în urma războiului”, a spus Dmitry Lecarțev.
Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, prezent și el la evenimentul de inaugurare a Casei Ucrainene, a remarcat spiritul european al acestui proiect, ceea ce înseamnă „armonie interetnică și dragoste pentru pace”.
„Casa Ucraineană este o ancoră de stabilitate și bună înțelegere pentru cei care s-au refugiat din calea ororilor războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. Este un loc de refugiu, liniște și pace unde etnicii ucraineni se pot conecta la tradiții și unde noi putem învăța despre cultura ucraineană. Spiritul european se simte si aici, căci a fi european înseamnă să acorzi și să primești respect, spiritul european înseamnă armonie interetnică și dragoste pentru pace”, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.
Toți oaspeții Casei Ucrainene au fost poftiți în interior să vadă cum este amenajată această instituție gândită și concepută cât mai aproape de sufletul ucrainenilor. În cadrul Casei există un atelier de croșetare a îngerașilor după vechea tradiție a ucrainenilor. De asemenea, oaspeții au asistat la un master-class al gospodinelor ucrainence care au gătit colțunași.
Proiectul „Casa Ucraineană” este realizat de Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova (NCUM), cu sprijinul NHCR și UNICEF Moldova. „Este o inițiativă de succes”, a apreciat Lecarțev, care a menționat totodată eforturile Asociației Profesorilor Școlilor Ucrainene și a Ministerului Educației și Cercetării privind depășirea unor provocări legate de educația în limba maternă pentru copiii ucraineni.