12 automobile, releuri radio de mare capacitate pentru 16 locații TETRA, panouri interactive, căști, notebook-uri pentru e-learning și sisteme de monitorizare GPS au fost procurate de Poliția de Frontieră în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de protecție și incluziune socio-economică a refugiaților ucraineni, a resortisanților țărilor terțe și a comunităților gazdă din Moldova”. Achizițiile au fost posibile cu sprijinul financiar al Italiei. Bugetul proiectului pentru IGPF, care a inclus și alte acțiuni, a fost de peste 1,3 milioane de euro.
Proiectul, implementat de Misiunea OIM în Republica Moldova în perioada 1 iulie 2022 – 30 iunie 2024, are ca obiectiv principal consolidarea sistemului de coordonare a securității frontaliere.
„Aceste echipamente vor consolida capacitatea noastră de a menține securitatea frontierei de stat la cel mai înalt nivel de protecție. În aspirația noastră de a fi țară membră a Uniunii Europene, înțelegem foarte bine responsabilitățile Republicii Moldova de a oferi acea garanție la frontieră, nu doar pentru cetățenii țării noastre, ci pentru întreaga Europă”, a declarat Adrian Efros, Ministrul Afacerilor Interne.
„Acest proiect reprezintă încă un pas în consolidarea capacităților instituționale de securitate la frontieră și în asigurarea unei mai bune protecții și incluziuni pentru refugiați. Mulțumim Guvernului italian pentru sprijinul acordat și Misiunii OIM pentru implementarea eficientă a proiectului”, a adăugat Ruslan Galușca, Șeful Poliției de Frontieră.
Lorenzo Tomassoni, Ambasadorul Italiei în R. Moldova a declarat că de la invazia Rusiei în Ucraina, Italia a oferit țării noastre ajutor financiar și material în sumă de 45 de milioane de euro.
Printre echipamentele livrate Poliției de Frontieră se numără:
- Releuri radio de mare capacitate pentru 16 locații TETRA, instalate în luna decembrie 2023;
- Echipament integrat de comunicații pentru 19 mijloace de transport, instalat în ianuarie 2024, alături de sesiuni de instruire pentru polițiștii de frontieră;
- Modernizarea Sistemului Informațional al Centrului Operațional de Coordonare (SICOC), finalizată în luna mai 2024;
- Dezvoltarea și implementarea sistemelor de e-learning, care include laptopuri, soft-uri și instruiri pentru managerii de sistem;
- Dezvoltarea sistemului de monitorizare GPS a stațiilor TETRA.
Amintim că proiectul „Consolidarea capacităților de protecție și incluziune socio-economică a refugiaților ucraineni, a resortisanților țărilor terțe și a comunităților gazdă din Moldova” se realizează prin modernizarea Centrului Operațional de Coordonare al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), responsabil de coordonarea și schimbul de informații între toate autoritățile din cadrul sistemului național de gestionare a frontierelor și care acționează ca punct unic de contact pentru schimbul de informații cu alte agenții de securitate a frontierei.