Astăzi este marcată Ziua mondială a siguranței alimentelor, adoptată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2018 și celebrată pentru prima dată în anul 2019. Fiind la cea de-a VI-a aniversare, sărbătoarea pune în evidență tematica ,,Siguranța alimentară: pregătiți-vă pentru imprevizibil”, care subliniază importanța de a fi pregătiți pentru incidentele legate de siguranța alimentelor, indiferent de gravitatea acestora. Cu această ocazie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu un îndemn către operatorii din domeniul alimentar.
„Îndeamnăm fiecare operator din domeniul alimentar să trateze cu maximă responsabilitate respectarea cerințelor din domeniul siguranței alimentelor, să citească informația de pe eticheta produselor alimentare înainte de consum, dar și să evite alimentele vândute în locuri neautorizate”, anunță ANSA.
Potrivit sursei citate, siguranța alimentară presupune absența riscurilor alimentare care ar putea afecta sănătatea consumatorilor. Aceste riscuri pot fi de natură microbiologică, chimică sau fizică (bacterii, virusuri sau reziduuri de pesticide).
„Aceste incidentele pot varia de la evenimente minore, până la crize majore internaționale, cum ar fi o întrerupere a curentului la domiciliu, intoxicație alimentară într-o unitate de alimentație publică, o retragere voluntară a produselor contaminate de către un producător, un focar, care provine din produse importate, un dezastru natural”, se mai arată în comunicat.
Amintim că, siguranța alimentară contribuie la prosperitate economică, stimularea agriculturii, o piață liberă, turism și dezvoltare durabilă.