Ministerul Educației și Cercetării a adoptat Concepția dezvoltării curriculumului școlar, care propune măsuri moderne pentru transformarea educației.
Documentul introduce un mediu de învățare actualizat, incluzând digitalizarea procesului educațional, utilizarea manualelor multimedia, dezvoltarea platformelor digitale, amenajarea laboratoarelor moderne și a atelierelor de creație.
Scopul principal al Concepției este dezvoltarea competențelor esențiale pentru elevi, care să le permită să își valorifice potențialul, să învețe continuu, să își asigure bunăstarea, să modeleze viitorul și să contribuie la transformarea societății.
Pe baza acestui document vor fi create: Cadrul de referință al curriculumului național, Planuri-cadru de învățământ, noi generații de curricula și toate produsele curriculare aferente.
Documentul a fost elaborat în urma unor consultări extinse cu părțile interesate. Propunerile rezultate au fost integrate, incluzând: Păstrarea opțiunii pentru planuri-cadru standard și introducerea mai multor discipline opționale pentru liceele care adoptă planuri-cadru inovative; Creșterea numărului de ore pentru disciplina „Eu și societatea” la toate nivelurile de învățământ; Stabilirea unui interval flexibil pentru numărul de ore destinate disciplinelor obligatorii și opționale; Actualizarea profilului de formare al absolvenților și a competențelor prevăzute în curricula disciplinare.
,,Documentul aprobat include un nou profil de formare al absolventului/ a absolventei care va capacita elevii în formarea competențelor-cheie și va contribui la îmbunătățirea rezultatelor învățării. Noile competențe solicitate de provocările lumii contemporane pe care și le vor forma și dezvolta elevii vor contribui la competitivitatea și performanța academică a acestora. Noile planuri-cadru inovative, noile discipline școlare și temele transdisciplinare vor contribui la transformarea școlii în spațiu deschis pentru inovație, iar sala de clasă – drept spațiu de creație. Prin temele transdisciplinare pe care elevii le vor alege după propriile nevoi și interese, vor învăța să lucreze în echipă, să fie colaborativi, proactivi, creativi”, susține secretarul de stat, Valentina Olaru.
Concepția de dezvoltare a curriculumului școlar se adresează publicului larg: autorilor de curriculum și manuale, cadrelor didactice și manageriale, elevilor, părinților, instituțiilor de formare a cadrelor didactice, cercetătorilor științifici, societății în întregime și are scopul de a prezenta principalele direcții de actualizare a curriculumului școlar.
Întreg parcursul de dezvoltare curriculară va cuprinde perioada 2024-2027.