Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege privind protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate sau reținerii ilicite. Proiectul vine să consolideze protecția copiilor aflați în situații vulnerabile legate de dispute familiale și să asigure aplicarea normelor internaționale în acest sens.
Protecția copilului este o prioritate pentru noi. În acest sens, noi am făcut mai multe schimbări în acest an. Miza reformei „Restart” a fost inclusiv consolidarea sistemului de protecție a copilului din Republica Moldova. Dacă la începutul anului, în prima linie erau și activau 46 de specialiști în domeniul protecției copilului, noi în acest an am angajat încă 150 de specialiști, iar în anul viitor alți 150 de specialiști. Noi depunem eforturi pentru a identifica și a susține câți mai mulți copii aflați în situații de risc. La începutul anului noi avem 2726 de copii în situații de risc pe care sistemul îi vedea, interacționa și monitoriza situația lor. La moment am ajuns la o cifră de 10382 de copii. Vom lucra în continuare ca toți copiii să beneficieze de ajutor în acest sens”, a declarat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Documentul stabilește o procedură clară de gestionare a cazurilor de deplasare în străinătate sau reținere ilegală a copilului. De asemenea, este prevăzută asigurarea asistenței juridice gratuite pentru persoanele afectate de deplasarea ilicită a unui copil și sporirea sprijinului legal pentru familiile în dificultate. Instanțele vor putea lua măsuri suplimentare pentru protecția copilului, cum ar fi ridicarea pașaportului sau interzicerea temporară a ieșirii din țară, atunci când există riscuri de reținere ilicită.
„În același timp, noua legislație va permite autorităților naționale să colaboreze mai eficient cu instituțiile internaționale, pentru a facilita localizarea, protejarea și, după caz, înapoierea în siguranță a copiilor în țară. Schimbul eficient de informații va face posibilă și verificarea condițiilor de vizitare a copilului atunci când aceasta are loc în afara țării”, informează Serviciul de Presă al Guvernului.
Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldova la o Convenție internațională, în baza căreia deciziile instanțelor din Republica Moldova vor fi executabile în alte țări, fiind posibilă coordonarea mai eficientă și reducerea timpului de intervenție și reacție atunci când interesele copilului sunt prejudiciate.
Potrivit proiectului, deplasarea ilicită a copilului presupune scoaterea copilului cu vârsta de până la 16 ani din țara unde își are reședința obișnuită, pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, fără acordul scris, legalizat notarial, al celuilalt reprezentant legal.