Condițiile meteorologice nefaste dau bătăi de cap agricultorilor și le amenință producția. Mai mulți fermieri din nordul Moldovei fac tot ce pot pentru a-și salva livezile.
Potrivit specialiștilor, coborârea temperaturii sub 0°C în perioada de vegetație afectează pomii fructiferi și plantațiile viticole, mai ales în faza de înflorire. Specii vulnerabile sunt caișii, piersicii, cireșii, vișinii, mărul, nucul, alunul și soiurile timpurii de viță-de-vie.
Pentru atenuarea riscurilor, specialiștii recomandă următoarele măsuri:
• fumigații (prin arderea paielor sau resturi vegetale);
• irigare prin aspersiune în plantațiile superintensive;
• ventilare forțată a aerului;
• utilizarea sistemelor anti-îngheț, inclusiv cu raze infraroșii;
• cultivarea pe versanți cu expoziție sudică sau sud-vestică, care permit scurgerea aerului rece.
Totodată, potrivit Ministerului Agriculturii, dacă au fost înregistrate pierderi, fermierii trebuie să anunțe primăria în termen de 24 de ore de la producerea fenomenului. Primarul va convoca o comisie care în termen de șase zile lucrătoare trebuie să evalueze pagubele în teren și să întocmească actul de constatare.
„Actul va fi înregistrat în evidența contabilă și este necesar pentru obținerea Avizului de atestare a impedimentului justificator, eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Ulterior, este utilizat pentru renegocierea termenelor de plată cu băncile, furnizorii și alți creditori. Este esențial ca fermierii să acționeze prompt și să colaboreze cu autoritățile locale pentru o evaluare eficientă”, anunță Ministerul Agriculturii.