Ministerul Educației și Cercetării a găzduit astăzi un eveniment grandios în Piața Marii Adunări Naționale, ediția a II-a a Marii Dictări Naționale, la care au participat peste 1700 de persoane. Evenimentul, desfășurat de Ziua Limbii Române, a fost marcat de participarea entuziastă a publicului din toată țara, atât în Chișinău, cât și în 15 raioane ale țării, numărul total al participanților depășind cifra record de 2500.
La deschiderea evenimentului, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a venit cu un mesaj de Ziua națională a Limbii Române pentru toți participanții care s-au adunat să onoreze limba română la Marea Dictare Națională.
„Cuvântul are puterea de a crea sau distruge lumi, iar pentru noi cuvântul în limba română are o putere dublă. Pentru că vine ca o moștenire neprețuită lăsată de înaintași, dar și ca o datorie, aproape sacră, pe care o ducem înainte, către urmași. Le mulțumesc scriitorilor, oamenilor de cultură, profesorilor de limbă română și tuturor celor care prin munca lor duc mai departe această moștenire prețioasă”, a declarat Maia Sandu, președinta R. Moldova.
Șefa statului a mai menționat că Programul național de studiere a limbii române, a atras în acest an un număr record de doritori să învețe limba română la cursurile gratuite oferite de Ministerul Educației – peste 12 000 de oameni. Președinta a remarcat că efortul lor este nu doar un semn de respect față de limba română, ci și o contribuție reală și concretă la coeziunea și unitatea societății noastre.
„Cu recunoștință față de cei care au păstrat limba română vie pe aceste meleaguri în cele mai crunte timpuri, când pentru rostirea unei poezii în limba română puteai fi arestat, celebrăm azi libertatea și bucuria de a trăi în limba noastră. Vă mulțumesc tuturor pentru grija de a vorbi și a scrie corect în limba română. Trăiască limba română!”, a mai punctat șefa statului.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat la rândul său că felul în care ne vorbim limba rămâne a fi un însemn al demnității noastre naționale. Acesta a adăugat faptul că generații au luptat pentru limba română și este de datoria noastră să păstrăm vie amintirea acelor sacrificii, mai ales că pentru limba română au luptat multe personalități marcante, printre care și Spiridon Vangheli, prozator și poet, tatăl lui Guguță. Acesta a fost și autorul dictării alese în acest an.
„În dictarea de astăzi, Spiridon Vangheli ne va oferi o lecție din volumul «Școala Vieții», o operă ce reflectă profunzimea gândirii și experienței sale. Am ales acest text ca să omagiem marele nostru scriitor”, a conchis Dan Perciun.
Evenimentul Marea Dictare Națională, ediția II, a fost organizat de Ministerul Educației și Cercetării, sub egida Președinției Republicii Moldova.
Cele mai bune lucrări vor fi premiate în cadrul unei ceremonii publice. La evaluare se va ține cont de corectitudinea scrierii dictării, o atenție deosebită fiind acordată ortografiei.