Tradițiile sunt păstrate și promovate în satul Gordinești, raionul Edineț. Aici, în urma unui proiect s-au procurat 12 seturi de costume fete, 12 seturi costume băieți, Acordeon Weltmeister Achat, Tobă Țărănească, Tamburină Meini HTT10BK, în valoare de 45 000,00 Ron.
Asta după ce, în acest an, membrii ASOCIAȚIEI OBȘTEȘTI „SPICUȘOR” din localitate s-au implicat în scrierea proiectului „Portul popular românesc – valoare, tradiție, destin”, menit să promoveze frumusețea și diversitatea costumelor tradiționale românești.
Proiectul a fost finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), care sprijină cetățenii din Republica Moldova prin acordarea de finanțări nerambursabile.
Obiectivul general al proiectului este creşterea gradului de interacţiune şi cooperare între instituţiile culturale locale în procesul de conservare, valorificare şi transmitere a moştenirii folclorice între Republica Moldova și România. De asemenea, proiectul a fost structurat pe mai multe etape, fiecare având rolul de a aduce un aport semnificativ la obiectivele propuse:
- Promovarea costumului popular specific regiunii de Nord ca element cheie pentru identitatea culturală a zonei;
- Altoirea dragostei față de muzică prin utilizarea instrumentelor muzicale necesare ansamblului folcloric ;
- Realizarea unui schimb de experiență la nivelul specialiștilor în etnografie și folclor din regiunea de Nord ca premisă pentru cooperare și interacțiune pe termen lung;
- Dezvoltarea competențelor instituționale la nivelul instituțiilor culturale locale din regiunea de Nord în vederea realizării și implementării de proiecte culturale și artistice viitoare;
- Promovarea portului popular românesc și transmiterea comorilor din generație în generație, pe care avem datoria sacră să le lăsăm moșterine copiilor noștri, ca mărturie a istoriei și identității noastre naționale.
#DRRMRomania
https://www.facebook.com/drrmromania
https://instagram.com/drrmromania