Ansamblurile folclorice din toată țara s-au adunat la Festivalul-concurs național de folclor „La Nistru, la mărgioară”, ediția 2024, care are loc în satul Telița din raionul Anenii Noi. Alături de participanții la evenimentul de promovare a folclorului și a portului popular au fost Președintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu un grup de deputați.
Șeful legislativului a salutat oamenii frumoși, păstrători ai tradițiilor populare, adunați în lunca Nistrului.
„Neamul nostru va dăinui atât timp cât vom avea obiceiuri și tradiții populare, pentru că acestea face parte din ADN-ul nostru. În fiecare familie, ca și în fiecare localitate, este timp pentru muncă și timp pentru sărbătoare. Neamul nostru știe să muncească și știe să se petreacă”, a menționat Igor Grosu.
Primarul satului Telița, Rodica Rusu, și-a exprimat recunoștința, în numele locuitorilor, pentru bucuria de a găzdui un eveniment ce promovează portul popular și tradițiile neamului.
Festivalul național de folclor „La Nistru, la mărgioară”, ediția 2024, a fost găzduit, în premieră, de satul Telița din raionul Anenii Noi, care a îmbrăcat haine de sărbătoare cu această ocazie.
Anual, festivalul adună toate formațiile folclorice din raion, dar și numeroși oaspeți din întreaga țară, la un eveniment de promovare a tradițiilor și a portului popular, de valorificare a folclorului și de încurajare a talentelor.
Festivalul a debutat cu o paradă a portului popular, care s-a desfășurat de-a lungul satului Telița, până pe malul râului Nistru, în acorduri de muzică de fanfară, dar și cu o horă mare, în care s-au prins toți participanții la eveniment.
„Programul evenimentului a mai inclus un târg cu produse autohtone, zone special amenajate pentru copii, un târg al meșterilor populari specializați în olărit, prelucrarea artistică a lemnului, împletituri din nuiele, broderie și croșetare, confecționarea instrumentelor populare”, scrie Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Raional Anenii Noi, fiind dedicat Zilei naționale a portului popular, sărbătorită în ultima duminică a lunii iunie, și a Zilei Nistrului, marcată la sfârșitul lunii mai.