Zeama de murături, soluția de saramură folosită pentru a pune castraveții la murat, a atras atenția pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate. Unii utilizatori de TikTok au emis ipoteza că băutul sau gargara cu suc de murături ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor durerii de gât, ceea ce experții medicali spun că este probabil valabil datorită conținutului de sare și apă.
Studiile sugerează că zeama de castraveți murați poate ajuta la:
- Rehidratare și echilibru electrolitic: Datorită conținutului ridicat de sodiu și potasiu.
- Prevenirea crampelor musculare: Unele cercetări arată că poate reduce frecvența și severitatea crampelor musculare.
- Îmbunătățirea digestiei: Probioticele din saramură pot ajuta la menținerea unei flore intestinale sănătoase.
- Reducerea mahmurelii: Electroliții din saramură pot ajuta la rehidratarea rapidă a organismului.
Cum?
Pentru a beneficia de aceste proprietăți, este recomandat să se consume zeama în cantități moderate. Unii oameni preferă să bea direct zeama din borcan, în timp ce alții o pot adăuga în diverse rețete sau smoothies pentru a masca gustul puternic.
Iată ce au de spus experții în nutriție despre consumul de suc de murături.
Este sucul de murături bun pentru tine?
Există unele beneficii ale consumului de suc de murături, spun experții în sănătate. Dar contează și ce fel de zeamă alegeți. Specialiștii sfătuiesc să optați pentru mărcile care își pun murăturile în saramură de apă și sare de mare, mai degrabă decât în oțet.
Hidratarea și ameliorarea crampelor musculare se numără printre beneficii, datorită electroliților/
Sucul de murături conține apă și electroliți, cum ar fi sodiul și potasiul, care pot ajuta la refacerea lichidelor și electroliților pierduți prin transpirație în timpul exercițiilor fizice sau pe vreme caldă.
Este bine să bei suc de murături în fiecare zi?
Riscurile potențiale ale consumului regulat de suc de murături pot fi mai mari decât beneficiile potențiale, în funcție de persoană.
„Sucul de murături este, de obicei, foarte bogat în sodiu din cauza sării folosite în procesul de murare”, notează dieticianul Abbey Sharp. Acest lucru poate exacerba tensiunea arterială ridicată, retenția de lichide, hipertensiunea și problemele cardiovasculare.
Sucul de murături este, de asemenea, de obicei bogat în zahăr și aciditate, notează Sharp, ceea ce poate avea un impact asupra celor cu reflux acid și boală de reflux gastroesofagian (GERD). Mai mult, poate cauza probleme cu zahărul din sânge și smalțul dinților.
Sunt murăturile bune pentru sănătatea intestinelor?
Ideea că murăturile au beneficii pentru sănătatea intestinelor vine de la faptul că murăturile în sine sunt fermentate, spune Sharp.
„Ca și alte alimente fermentate, [zeama de murături] conține probiotice: bacterii benefice care susțin sănătatea intestinală”, adaugă ea.
„Acestea fiind spuse, este foarte puțin probabil să obțineți o doză clinică de probiotice din sucul de murături”, a mai spus Sharp.
Probioticele se obțin cel mai bine din alimente precum iaurtul, chefirul, kombucha, miso și varza murată, potrivit Harvard Health.
Zeama de castraveți murați poate fi benefică pentru sănătate datorită conținutului său bogat în electroliți și probiotice. Cu toate acestea, datorită conținutului ridicat de sare, este important să fie consumată cu moderație pentru a evita potențialele efecte negative asupra sănătății.