Arhiepiscopul de Bălți și Fălești, ÎPS Marchel, face front comun cu partidele de opoziție, dirijate de Șor, și cu unii politicieni transnistreni și găgăuzi, în preajma alegerilor prezidențiale din toamnă. Recent, în cadrul unei conferințe de la Moscova, ierarhul a făcut un șir de declarații românofobe și s-a pronunțat pentru extinderea prezenței Rusiei în R. Moldova. Într-o discuție cu arhiepiscopul, Jurnal.md a încercat să afle motivele care l-au făcut să se alipească propagandiștilor ruși, mai ales astăzi, când securitatea în regiune trezește semne de alarmă.
Conferința științifico-practică „În Moldova sau România: va rămâne R. Moldova pe hartă în 2025?”, a fost organizată la Moscova, de către Institutul țărilor CSI, condus de către deputatul rus Konstantin Zatulin. Presa română nota că, printre invitații la eveniment, s-au numărat fugarul Ilan Șor, deputatul socialist Bogdan Țârdea, arhiepiscopul de Bălți și Fălești, Marchel, precum și unii politicieni transnistreni și găgăuzi.
În luarea sa de cuvânt, arhiepiscopul a atras atenția la pericolul în care s-ar afla Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM), subordonată Patriarhiei Ruse, împotriva căreia ar fi utilizate „toate mijloacele posibile ale mașinăriei de stat”. Potrivit lui, un rol aparte în această luptă îl are Mitropolia Basarabiei, care ar constitui „una dintre direcțiile planificate ale implementării strategiei geopolitice românești”. În același timp, pentru că alegerile sunt în preajmă, probabil, el a adus acuzații similare și conducerii de vârf a țării:
„În interiorul țării noaste, Mitropolia Basarabiei este susținută activ de guvern, în special de actualul prim-ministru, un adversar aprig al Rusiei și al BOM, și un susținător convins al ideii de reunificare a Moldovei cu România. În Moldova deja se simte că nu suntem un stat independent, ci o periferie a României: țara noastră este condusă de o cetățeană română, în școli se predă limba și istoria română, toate mass-media din Moldova sunt finanțate din România. Pe fundalul acestei omniprezențe a României în Moldova, prezența Rusiei devine tot mai redusă. Tot ce e rusesc sau legat de Rusia este împins la periferia vieții publice. (…) Moldova nu este România, iar acest lucru este dovedit de istorie, cultură și chiar de limbă, care sunt semnificativ diferite de cele românești. (…) Trebuie să luăm toate măsurile pentru a extinde prezența Rusiei, a culturii ruse și a mass-media de limba rusă în R. Moldova”.
Pentru că fețele bisericești nu au dreptul să se implice în campaniile electorale, mai ales în plin război, în favoarea unui stat gresor, jurnaliștii de la Chișinău au cerut explicații de la arhiepiscopul Marchel. El a spus că nu mai citește presa, căci jurnaliștii „umflă și prefac totul în minciună”. A precizat apoi că nu a fost la Moscova, dar că și-a ținut discursul prin telefon, la rugămintea unui preot rus, cu care a învățat la facultate. Întrebat de ce totuși a participat la un eveniment alături de inculpatul Șor, el a spus că nu știe dacă fugarul s-a aflat în sală.
„Pe mine nu mă interesează Șor. Eu cu Șor niciodată nu ne-am văzut, cum nu m-am văzut nici cu Plahotniuc. De ce sunteți așa de iscoditori?”, a răspuns acesta tot cu o întrebare.
Acesta a dat asigurări că nu se implică în politică și că a făcut declarațiile cu pricina doar pentru în R. Moldova au fost interzise posturile de televiziune „Soiuz” și „Spas”:
„Puteau închide posturile care seamănă zâzanie, dar astea prezentau emisiuni și difuzau slujbele bisericești. De ce le-au închis?”.
A protestat când jurnaliștii i-au spus că se aliază cu statul agresor în războiul cu Ucraina. A insistat că este contra războiului și că, împreună cu preoții săi, citește la fiece slujbă rugăciunea pentru pace, scrisă de Patriarhul Kirill. Mai mult, a căutat să-l spele pe mâini pe patriarh, negând informațiile arhicunoscute precum că preoții ruși care refuză să schimbe cuvântul „pace” cu „victorie” în aceeași rugăciune sunt sancționați și persecutați.
„Se vede că dumneata n-ai cercetat aceste cazuri. Dar patriarhul are copii duhovnicești, ca și mine, atât pe o parte, cât și pe cealaltă a frontului și el nu poate să se roage doar pentru unii”, a subliniat el.
Oricum, a demonstrat că gândește exact ca Putin când a spus că nu Rusia, ci SUA este agresorul în acest război, pe care americanii l-ar fi început încă în 2014, după căderea președintelui Ianukovici.
„Când zic agresor, am în vedere vinovatul de începerea conflictului. Dacă în 2014 nu era extinderea aceasta a intereselor străine, poate că nu se începea să se tragă cu tunurile în copii. Eu sunt unul dintre cei mulți și de la coadă, dar și atunci și acum spun „stop războiului”. Dacă nu era un fel de iudire împotriva Rusiei, eu cred că nu se ajungea la războiul ăsta. Iată, printre țările care se bucură că arde focul în Ucraina, eu le număr și pe țările apusului”, a precizat ÎPS Machel.
„Eu mă consider moldovean și țara mea este R. Moldova. Și limba e tot moldovenească. Dacă pentru dumneata e aceeași limbă, ce contează că eu o numesc moldovenească și tu – română?”, a mai spus episcopul.
Citește articolul integral pe Jurnal.md.