UPDATE!
Noi fragmente de dronǎ au fost depistate acum 20 de minute în extravilanul orașului Taraclia, aproximativ la 2 km de Spitalul raional.
Polițiștii sunt la fața locului pentru securizarea perimetrului, iar experții secției tehnico-explozivǎ a Poliției urmează sǎ examineze complex obiectul.
În noaptea de 12 spre 13 februarie, în urma unui atac masiv cu drone asupra portului din Reni, Ucraina, patrulele poliției de frontieră ale Republicii Moldova au semnalat mai multe aparate de zbor care au traversat teritoriul țării noastre. Una dintre drone a căzut pe un teren agricol în preajma satului Ciumai, raionul Taraclia. În urma exploziei, nimeni nu a avut de suferit.
Potrivit autorităților, o altă dronă a explodat pe un câmp în regiunea situată între orașul Ceadîr Lunga – Valea Perjei. Poliția a localizat-o la 1,5 kilometri de Ceadîr-Lunga.
Sursa video: Nata Cebotari
„Din investigațiile preliminare, fragmentele depistate la Ceadîr – Lunga aparțin unei drone rusești. Teritoriile au fost izolate, pericolul pentru cetățenii din zonă este deja exclus”, anunță Poliția de Frontieră.
În urma incidentului nocturn, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, recunoaște că țara noastră nu are capacitățile necesare de a se apăra de ele.
„Republica Moldova nu a atacat pe nimeni, nu am pretins niciun teritoriu străin, nu am intrat în conflict cu vreun alt stat, avem consfințită neutralitatea în Constituție. Republica Moldova a promovat și a făcut totul pentru pace. Totuși, drone și bombe rusești cad și explodează în satele noastre. Și trebuie să recunoaștem că nu avem capacitățile necesare pentru a ne apăra de ele”, a declarat Președinta Maia Sandu.
Mai mult, Maia Sandu a declarat că este extrem de grav faptul că amenințările externe ajung să pună în pericol securitatea națională și că unii politicieni din Republica Moldova își trădează țara. Aceștia, potrivit șefei statului, susțin că Republica Moldova nu ar trebui să aibă capacitatea de a se apăra și că țara ar trebui să rămână vulnerabilă în fața amenințărilor externe.
„Vom continua să dezvoltăm parteneriate cu țările europene și să modernizăm Armata Națională, așa încât într-o zi să fim un stat care asigură pe deplin securitatea cetățenilor săi. Neutralitatea autentică înseamnă să ne putem apăra în fața bombelor unui stat agresor care ajung pe teritoriul nostru”, a adăugat Maia Sandu.
Totodată, ministerul Afacerilor Externe a decis convocarea de urgență a ambasadorului agreat al Federației Ruse la Chișinău pentru a solicita explicații oficiale și pentru a transmite un protest ferm față de acțiuni inacceptabile ale Rusiei.
„Republica Moldova consideră aceste acțiuni drept o încălcare a suveranității sale și un risc la adresa păcii și securității în regiune. Reiterăm apelul nostru ferm pentru încetarea imediată a acestor agresiuni și respectarea strictă a dreptului internațional. Ministerul Afacerilor Externe, în coordonare cu instituțiile naționale competente și partenerii internaționali, monitorizează îndeaproape situația și va continua să ia toate măsurile necesare pentru protejarea Republicii Moldova și a cetățenilor săi”,se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe.