Republica Moldova luptă cu o grupare criminală organizată, sponsorizată din exterior cu sume exorbitante, de aproape 2% din Produsul Intern Brut al țării noastre. Declarația a fost făcută astăzi de către premierul Dorin Recean în contextul fraudei electorale la scrutinul prezidențial. Oficialul a menționat că este nevoie de o „abordare sistemică” pentru a nu admite repetarea unor asemenea acțiuni pe viitor, transmite MOLDPRES.
„Noi luptăm cu o grupare criminală organizată, sponsorizată din exterior cu sume exorbitante, aproape 2% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova. Un astfel de atac este fără precedent, este o nouă formă a războiului hibrid, unde este atacat fundamentul democrației. Este important să avem celeritate, adică foarte repede să ne mișcăm pe cercetarea dosarelor penale, odată ce ele au fost investigate, odată ce s-au întreprins măsurile de urmărire penală. La fel de important este să lucreze procurorii, judecătorii ca aceste dosare să aibă finalitate. Repet, noi avem această problemă mare pentru că vreo 15 -20 de oameni nu stau la închisoare, ei continuă să perpetueze frauda și să perpetueze crima”, a subliniat Dorin Recean.
Premierul s-a referit și la acțiunile care urmează a fi întreprinse în domeniul justiției.
„În aceste zile am lucrat cu echipele de la Ministerul Justiției, dar și am solicitat opiniile tuturor ramurilor independente din acest domeniu – CSM, CSP, pentru ca să ne expunem cum să ne pregătim pentru următorul val de fraudare, pentru că am observat acest fenomen, el parțial a putut fi stăvilit de către intervenția în mod special a poliției, a Centrului Național Anticorupție și a câtorva procurori și judecători, dar trebuie să avem o abordare sistemică și după cum s-a mai menționat – nu putem să mergem cu mănușile albe, dar trebuie să schimbăm și abordarea”, a remarcat șeful Cabinetului de miniștri.
Anterior, premierul Dorin Recean a afirmat că frauda la alegerile prezidențiale a fost masivă. El a subliniat că acest lucru s-ar fi întâmplat din cauza că justiția nu a funcționat suficient, menționând că „va trebui să schimbăm ritmul și modalitatea în acest domeniu”.
În aceste condiții, șefa statului Maia Sandu a anunțat luni, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, necesitatea restrângerii termenului de examinare a dosarelor de corupție politică, urmând ca Guvernul și Parlamentul să vină cu un plan concret pentru a asigura examinarea prioritară a acestor cauze.