Bugetul pentru anul 2025 va fi unul echilibrat și direcționat pe sprijinirea cetățenilor. Acesta va include mijloace financiare pentru majorarea salariilor, pensiilor și indemnizațiilor sociale. „Solidaritatea cu oamenii noștri este ceea ce definește bugetul pentru anul 2025”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean în conferința de presă susținută după aprobarea Bugetului 2025 la ședința Guvernului, scrie moldpres.
Bugetul sprijinului social
Premierul a ieșit în fața presei cu precizări pe cele mai importante compartimente care vizează direct cetățenii. Dorin Recean a menționat că în anii precedenți – 2023-2023, autoritățile s-au concentrat pe asigurarea capacității de creștere economică și astăzi, sarcina principală, care stă în fața Guvernului, e să răspundă așteptărilor oamenilor.
„În ciuda tuturor greutăților, problemelor, care există în regiune și problemele pentru creșterea economică care le cauzează invazia regimului de la Kremlin în Ucraina, noi am stabilizat economia și sarcina principală acum este să răspundem solicitării cetățeanului. Cea mai marea problemă a cetățeanului este astăzi, pe de o parte, veniturile, pe de altă parte, calitatea serviciilor oferite de către stat. Solidaritatea cu oamenii noștri este ceea ce definește bugetul pentru anul 2025. Guvernul lucrează ca să identifice cât mai multe resurse ca să putem să creștem veniturile cetățenilor. În mod special, trebuie să avem grijă de categoriile vulnerabile din societate. Este vorba despre pensionari și oamenii cu venituri mici. Vreau să asigur toți cetățenii că din momentul în care Guvernul identifică resurse financiare, le pune la dispoziția tuturor”, a declarat Dorin Recean.
Creșteri salariale în 2025
Premierul a anunțat că pentru anul 2025 a fost planificată o creștere a veniturilor și salariilor pentru categoriile sociale. În total, pachetul salarial va înregistra o creștere de la 25 de miliarde de lei, la 30 de miliarde de lei.
În educație, peste 50 de mii de profesori, educatori, învățători, cercetători vor benefica de o creștere de aproximativ 9 %;
Tot cu 9% vor crește și salariile angajaților Ministerului Afacerilor Interne. Salarii majorate vor ridica polițiștii, polițiștii de frontieră, salvatorii, pompierii, angajații Inspectoratului Național de Probațiune și Administrației Penitenciarelor.
În domeniul sănătății, salariile vor crește cu aproximativ 15 %. De majorări vor beneficia 51 de mii de persoane din sistemul de asigurare medicală obligatorie și 13 mii de medici, experți judiciari, asistenți medicali, felceri și infirmieri care sunt angajați la stat.
Salariul minim pe țară va crește de la 5.000 la 5.500 de lei. De această creștere vor beneficia cel puțin 33 de mii de angajați din sectorul bugetar și cel privat.
„Aceste majorări sunt o etapă dintr-un parcurs mai lung de creștere a nivelului de trai aici la noi acasă ca să ajungem ca și în țările europene – vecinii noștri Bulgaria și România și alte state deja membre ale Uniunii Europene. Salariile, pensiile, alocațiile sociale sunt pe măsură să răspundă tuturor așteptărilor oamenilor și obiectivul Guvernului este să genereze creștere economică sustenabilă ca să asigure veniturile bugetare, să putem să plătim salarii, pensii și servicii sociale și medicale. Majorările pe care le-am anunțat astăzi nu sunt suficiente, înțelegem că trebuie să continuăm acest efort ca să creștem treptat veniturile tuturor moldovenilor”, a declarat Dorin Recean.
Guvernul sprijină veteranii războiului din 1992
Dorin Recean a anunțat că veteranii Războiului pentru apărarea Independenței și Integrității Teritoriale a Republicii Moldova din 1992 vor beneficia de o protecție socială sporită. Guvernul a identificat 120 milioane de lei pentru prima etapă de implementare a noii legi a veteranilor războiului de pe Nistru. Alocația lunară a veteranilor va crește până la 1610 de lei, vor fi alocate și mijloace suplimentare pentru beneficii sociale adiționale, a asigurat Recean.
Pensiile pentru limita de vârstă vor fi indexate cu 6,1%
De la 1 aprilie 2025, pensiile și prestațiile sociale vor fi indexate cu 6,1%. Majorarea se va aplica, în primul rând, pensiilor care sunt relativ mai mici, adică sub salariul mediu prognozat pentru 2025 în valoare de 16.100 de lei. Premierul a menționat că sistemul de pensionare încă mai este dezechilibrat și Guvernul își concentrează eforturile pentru a reduce inechitatea.
Din 1 mai, Guvernul va implementa inițiativa președintei Maia Sandu de a crește la 3.300 de lei pensia pentru persoanele cu stagiu de cotizare de 40 de ani.
Victimele represiunilor politice vor beneficia de o alocație lunară de stat majorată la 1250 de lei.
De la 1 ianuarie, indemnizația unică la nașterea copilului va constitui 21.350 de lei.
Mai multe medicamente compensate și școli renovate
În domeniul sănătății, dincolo de creșterea salarială, bugetul mai prevede și o extindere a listei medicamentelor compensate, dar și de dispozitive medicale compensate, o creștere cu 124 milioane de lei suplimentar. Valoare totală a investițiilor va di 1,2 miliarde de lei.
În educație vor fi alocate 147 de milioane de lei pentru autobuze, calculatoare, mobilier pentru modernizarea a 20 de școli model din totalul de 35. Vor fi implementate proiecte pentru renovarea completă a 15 școli incluse în rețeaua Școlilor Model.
„Pentru bugetul 2025, Guvernul își reafirmă solidaritatea cu cetățenii și angajamentul de a construi o societate mai echitabilă, ca fiecare persoană să poată să beneficieze de condiții mai bune de viață și mai multe oportunități de dezvoltare”, a dat asigurări prim-ministrul Dorin Recean.
Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2025. Principalele măsuri prevăzute în document țin de implementarea politicilor salariale noi, acordarea compensațiilor la energie, precum și majorarea prestațiilor sociale.