În procesul de aderare la Uniunea Europeană, activitatea autorităților din Moldova a fost evaluată la mai multe capitole. Așadar, situația din țara noastră este declarată satisfăcătoare în domeniul electoral și a înregistrat anumite progrese în domeniul justiției, libertății de exprimare și administrației publice, potrivit Raportului anual de extindere.
Avem progrese bune în domeniul asigurării securității energetice și digitalizare, deși avem nevoie de infrastructură de calitate. De asemenea, am înregistrat îmbunătățiri în statistică, un exemplu pentru responsabilii de la Comisia Europeană fiind recensământul populației și locuințelor.
În educație, europenii ne laudă pentru adoptarea standardelor incluzive. Conform raportului, aprobarea unui nou Cod Vamal este calificat drept progres bun, iar votarea Strategiei de Mediu 2030 – apreciată.
Pe de altă parte, în contextul integrării europene, suntem mai puțin pregătiți pe plan economic, dar și în a menține controlul asupra finanțelor publice, a dezvolta sectorul rural și agrar.
Comisia Europeană recomandă să creăm programe anuale ce țin de acvacultură, să luăm măsuri suplimentare pentru consolidarea capacității administrative a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și a Agenției Naționale de Intervenții și Plăți în Agricultură și să alinieze la practicile UE în domeniul agriculturii.
Cu referire la managementul finanțelor, responsabilii din UE sugerează colegilor lor din Republica Moldova să acordare Curții de Conturi deplină independență organizatorică, funcțională și financiară, să ratifice Convenția de la Geneva din 1929 privind protecția împotriva falsificării monedei și să creeze o instituție de coordonare antifraudă.
Cu referire la chestiunea economică, guvernării de la Chișinău i se sugerează să ia măsuri pentru a îmbunătăți piața muncii, să acorde prioritate investițiilor în infrastructură și reziliență energetică și să implementeze Programul Naţional de Investiţii şi Promovare a Exporturilor.