Programul guvernamental „Prima Casă Plus” rămâne deschis pentru toți cetățenii eligibili, inclusiv pentru diasporă. Nici pentru un moment diaspora nu a fost inclusă sau exclusă într-un mod special. Orice persoană eligibilă care locuiește pe teritoriul R. Moldova sau care revine în țară, de exemplu, din Irlanda sau din Marea Britanie sau din orice altă țară, și aplică la program, va putea să beneficieze de acesta. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a dezmințit informațiile potrivit cărora diaspora nu va avea acces la program, scrie MOLDPRES.
Daniel Vodă a punctat că Programul prin denumirea sa, sugerează scopul acestuia: să garanteze locuințe pentru oameni. Potrivit sursei citate, Guvernul a îmbunătățit condițiile de eligibilitate. De exemplu, a eliminat limita de vârstă de la 35 de ani, permițând includerea persoanelor aproape de vârsta de pensionare, în condițiile în care returnează creditul în condiții preferențiale înainte de pensionare. Plafonul, care era de 1 milion de lei, a fost majorat la 2,5 milioane de lei. Totodată, Guvernul a creat condiții ca majoritatea beneficiarilor să nu fie doar din municipiul Chișinău și a mărit gradul de garanție pentru depozitele garantate de către Guvern în cazul apartamentelor sau caselor achiziționate în regiuni.
„Falsul legat de diasporă a fost promovat intens de către unii candidați în circuitul electoral pentru a-și promova propria agendă politică, lucru pe care noi îl regretăm. Facem un apel public către toți actorii să fie responsabili, pentru că vorbim despre oameni care trebuie să ia decizii informate”, a precizat Daniel Vodă.
Potrivit lui, Programul guvernamental „Prima Casă Plus” nu a exclus sau inclus pe cineva în mod special, ci este un program foarte incluziv, în care condițiile au fost îmbunătățite și vine să ajute tinerele familii, liberi profesioniști și alte profesii, nu doar funcționari publici, să achiziționeze o locuință.
Programul „Prima casă plus” a fost aprobat de Parlament în lectura a doua pe 31 iulie curent și a intrat în vigoare pe 5 august, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Documentul prevede extinderea Programului pentru a oferi acces mai multor cetățeni ai Republicii Moldova la finanțare pentru cumpărarea de locuințe, fiind eliminate o serie de bariere în accesarea finanțării în condiții mai avantajoase.