Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică, Cybercor, a fost deschis oficial ieri, 18 septembrie, și a găzduit, în aceeași zi, conferința internațională CyberCon Moldova. La evenimentul cu genericul „Educația, fundamentul unei culturi cibernetice reziliente” au participat specialiști de top în securitate cibernetică din țară și de peste hotare, partenerii Cybercor, profesori, studenți, precum și reprezentanți ai Guvernului.
„Progresul tehnologic este foarte rapid și atunci avem nevoie de un mecanism agil, un mecanism de adaptabilitate, iar Cybercor va veni în susținerea educării în domeniul securității cibernetice inclusiv în instituțiile statului. Văd în acest Institut și un potențial enorm de cercetare, astfel încât și Republica Moldova să poată contribui la efortul global de securitate cibernetică”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.
„Moldova este în plin proces de digitalizare, dar când suntem online, trebuie să fim și în siguranță. Iată de ce, în prezent, noi investim în infrastructura noastră digitală și în capacitatea de a lupta cu amenințările cibernetice”, a menționat Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
CyberCon Moldova a pus în prim plan discuțiile despre elementele critice necesare pentru a acoperi deficitul de abilități în domeniul securității cibernetice, concentrându-se atât pe studenți, cât și pe angajații din sectorul public. De asemenea, a fost subliniată necesitatea de a crea un ecosistem puternic, capabil să răspundă la amenințările cibernetice într-o manieră coordonată și eficientă.
„Amenințările digitale au crescut sau au devenit mai sofisticate, așa că USAID a prioritizat securitatea cibernetică civilă în toată lumea, inclusiv prin sprijinul puternic față de inițiative precum lansarea Cybercor”, a declarat Erin Elizabeth McKee, Adjuncta Administratoarei USAID pentru Biroul Europa și Eurasia.
Deschiderea Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” marchează un pas crucial în vederea consolidării securității cibernetice a Moldovei. Acesta urmează să formeze specialiști cyber din rândul funcționarilor publici, autorităților centrale, locale, dar și din rândul studenților. Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, în incinta căreia se află Cybercor, a vorbit despre dezvoltarea curriculumului, punând accent pe integrarea cursurilor fundamentale și avansate de securitate cibernetică în programele universitare.
„Misiunea noastră la Cybercor este clară și ambițioasă: să identificăm și să înțelegem provocările și vulnerabilitățile cu care ne confruntăm în spațiul cibernetic. Aici, la Cybercor, echipele noastre de experți vor analiza în detaliu fiecare amenințare și fiecare lacună din sistemele noastre de protecție digitală. Institutul va contribui la crearea unui scut puternic, capabil să răspundă amenințărilor cibernetice care pun în pericol securitatea națională, dar și stabilitatea economică și socială a țării”, afirmă Viorel Bostan, rectorul UTM.
În cadrul evenimentului, Institutul și-a consolidat poziția prin semnarea a două acorduri strategice cu Procuratura Generală și Ministerul Afacerilor Interne. Acestea vor contribui la coordonarea activităților pe două direcții majore: asigurarea securității și rezilienței cibernetice, în conformitate cu legislația națională, și dezvoltarea avansată a componentei tehnologice.
La prima conferință organizată în incinta Cybercor au participat peste 200 de persoane, care au avut ocazia să asiste la paneluri de discuții, un workshop și să asculte discursurilor experților în securitate cibernetică din țară și de peste hotare.
„În ultimii ani, s-au făcut foarte multe progrese în domeniul securității cibernetice, însă mai avem mult de lucru. Încă există sisteme în care o singură eroare poate dărâma totul și aș vrea să schimbăm acest lucru. Desigur că eu nu am soluții la toate problemele, dar cred că avem foarte mult spațiu de cercetare, ca să putem ajunge la rezultate mai bune de programare, la sisteme mai puternice”, a menționat Pritchard, fondatorul The Cyber Security Expert din Marea Britanie
Evenimentul CyberCon Moldova by Cybercor a fost organizat de Universitatea Tehnică a Moldovei și USAID, Suedia și Marea Britanie prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, sub egida Guvernului Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția de Securitate Cibernetică, Fundația pentru Dezvoltare, Codwer și SigURL, și susținut de Google, Cisco, Fortinet, Palo Alto Networks.
Amintim că, Institutul Cybercor se află în incinta Universității Tehnice a Moldovei și se întinde pe o suprafață totală de 800 m². Acesta dispune de patru laboratoare specializate în simularea amenințărilor în securitatea cibernetică și exerciții pentru echipa de securitate cibernetică, săli de pregătire și instruire, dar și sala de conferințe „Aula Magna”, în care se vor organiza evenimente cu până la 300 de participanți.
Totalul investițiilor în infrastructura și echipamente ajung la două milioane de dolari. Dintre aceștia, 1,5 milioane de dolari reprezintă contribuția USAID, Suedia și Marea Britanie, prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, iar 500.000 de dolari – a Universității Tehnice a Moldovei și Guvernului.