Construcția liniei electrice aeriene (LEA) Bălți-Suceava 400 kV, modernizarea stației electrice Bălți 330 kV și construcția unei stații electrice noi de 400 kV au fost declarate lucrări de utilitate publică de interes național. Astfel, va fi accelerată realizarea acestor proiecte mari de infrastructură energetică, care vor diversifica sursele de aprovizionare cu electricitate a Republicii Moldova și vor spori securitatea energetică a țării.
Proiectul de lege, aprobat de Cabinetul de miniștri, va permite urgentarea proceselor administrative necesare pentru desfășurarea lucrărilor de construcție. Printre acestea se numără eliberarea actelor permisive, desfășurarea procedurii speciale de expropriere a terenurilor, de retragere din circuitul agricol sau din fondul forestier a terenurilor afectate de lucrările de construcție.
Totodată, este prevăzută modalitatea de plată a despăgubirilor pentru expropriere.
„În cazul în care traseul liniei electrice afectează terenuri private sau terenuri aflate în proprietatea unităților administrativ-teritoriale, acestea vor fi supuse procedurii de expropriere. Proprietarii vor fi informați în prealabil despre acest proces și vor avea dreptul de a-și exprima consimțământul pentru a primi o compensare echitabilă”, precizează Ministerul Energiei.
În prezent, continuă etapa de elaborare a documentației de licitații pentru realizarea proiectului tehnic de construcție a liniei, modernizarea stației electrice existente la Bălți și construcția unei stații electrice noi.
„Linia Bălți-Suceava este de o importanță vitală pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Această investiție va contribui semnificativ la integrarea energetică a țării în rețeaua europeană și, bineînțeles, va sprijini utilizarea energiei regenerabile. Totodată, conform proiectului de construcție, o parte din sursele financiare urmează a fi destinate investițiilor care vor fi efectuate de operatorul sistemului de transport a energiei electrice pentru reconstrucția și modernizarea stațiilor electrice, schimbarea transformatoarelor și autotransformatoarelor”, a declarat Secretarul de stat, Constantin Borosan.
„Vom continua acest efort de diversificare a surselor de transport. Pe termen scurt și mediu, aceasta asigură securitate energetică, iar pe termen lung duce, inclusiv, la descreșterea cheltuielilor pentru energie electrică”, a accentuat prim-ministrul Dorin Recean.
Pe teritoriul Republicii Moldova, LEA Bălți-Suceava va avea o lungime de 58 km. Un aspect important al proiectului vizează investițiile în infrastructura electrică existentă. Aproximativ 200 de stații electrice vor fi modernizate, iar 10 transformatoare de putere 110 kV vor fi înlocuite, sporind astfel fiabilitatea și eficiența sistemului energetic al țării.
„Pentru construcția liniei aeriene 400 kV Bălți-Suceava este prevăzută alocarea unui grant de 15,4 milioane de euro din partea Bancii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Grantul oferit de BERD acoperă 20 % din suma totală a proiectului, care este de 77 de milioane de euro. Anterior, în contextul implementării proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”, Parlamentul a ratificat un Acord de împrumut dintre BERD și Republica Moldova, care prevede alocarea a 30,8 milioane de euro, finanțare rambursabilă. Alte 30,8 milioane de euro au fost realocate de către Banca Europeană de Investiții”.
Amintim că linia Bălți-Suceava este una dintre cele trei linii electrice de 400 kV care urmează a fi construite pentru consolidarea interconectării cu sistemul energetic continental european ENTSO-E. Este vorba despre Linia electrică Vulcănești-Chișinău, care va fi finalizată în 2025, Linia Bălți-Suceava, estimată a fi terminată în 2027, și Linia electrică Strășeni-Gutinaș, planificată pentru finalizare către anul 2030.