Guvernul continuă să sprijine dezvoltarea infrastructurii din toate orașele și localitățile din Republica Moldova. În acest sens, Legislativul de la Chișinău a aprobat astăzi Programul Național de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți în calitate de pol de dezvoltare pentru anii 2024-2028. Documentul include acțiuni și proiecte necesare pentru ca municipiul Bălți să devină mai atractiv pentru locuitori, antreprenori și vizitatori.
Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, Programul are trei obiective clare:
- modernizarea urbanistică și dezvoltarea infrastructurii de servicii și utilități publice, adică extinderea rețelelor de apă și canalizare, construcția unei noi stații de epurare a apelor uzate, modernizarea centrului civic (zona pietonală Independenței/Piața Vasile Alecsandri), construcția și dotarea unui complex sportiv;
- îmbunătățirea mobilității urbane și a calității infrastructurii de acces național și international, inclusive reabilitarea drumurilor;
- susținerea unei creșteri economice inteligente, bazate pe avantajele competitive regionale, adică atragerea investitorilor în Zona Economică Liberă (ZEL) Bălți, internaționalizarea Universității de Stat „Alecu Russo” și consolidarea promovării NORTEK-ului care are mare potențial de a deveni un HUB pentru regiune.
Totodată, Planul de implementare al Programului stabilește 22 de acțiuni ce urmează a fi realizate în următorii patru ani, printre care:
- construcția unui complex sportiv multifuncțional de importanță națională de tipul „Bălți Arena”;
- regenerarea și modernizarea complexă a cartierelor blocurilor de locuințe multietajate;
- crearea premiselor pentru relansarea activității Aeroportului Internațional Bălți-Leadoveni;
- reconstrucția capitală a străzii Kiev ca arteră urbană de legătură și tranzit a cartierelor Slobozia și Dacia.
Costurile proiectelor incluse în Program se cifrează la 2,7 miliarde de lei.
„Pentru a asigura un nivel minim de dezvoltare socio-economică a mun. Bălți – care ar corespunde criteriilor legale de bază înaintate față de orașe cu statut de municipiu de rangul întâi, sunt necesare investiții de circa 2,7 mlrd lei, inclusiv 1,8 mlrd lei – pentru îmbunătățirea calității spațiilor publice, confortului urban și infrastructurii tehnico-edilitare; 0,7 mlrd lei – pentru îmbunătățirea accesibilității și mobilității urbane; 0,2 mlrd lei – pentru susținerea unei creșteri economice inteligente”, se arată în nota informativă a proiectului.
Amintim că, dezvoltarea mun. Bălți, în calitate de al doilea centru urban al țării și unicul oraș cu statut de municipiu de rangul întâi, constituie o prioritate strategică națională în realizarea țintelor și obiectivelor Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030” (SND 2030), urmând să contribuie substanțial la reducerea tendințelor actuale de supra-concentrare a resurselor în mun. Chișinău în detrimentul restului teritoriului național.