Cetățenii aflați peste hotare sunt îndemnați să se înregistreze prealabil pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 28 septembrie curent. Acest lucru poate fi făcut pe platforma http://inregistrare.cec.md. Solicitările pot fi depuse până pe 14 august.
„Continuă perioada de înscriere prealabilă pentru conaționalii noștri stabiliți peste hotare. Până pe 14 august, cei care sunt peste hotare, se pot înregistra pe platforma inregistrare.cec.md pentru a vota în străinătate la alegerile parlamentare din 28 septembrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a explicat că este important ca cetățenii să se înregistreze prealabil pentru a fi asigurată organizarea eficientă a secțiilor de votare, transmite moldpres.
„Înregistrarea ajută autoritățile să stabilească unde este cel mai bine de deschis secții de votare. În plus, prin înregistrare obțineți siguranța că nu veți avea probleme administrative, pentru că secția va fi în apropierea zonei în care v-ați înregistrat, în cazul în care numărul de înregistrări este mare. Procesul de înregistrare mai asigură planificare corectă și resurse adecvate. Datele obținute prin înregistrare permit autorităților să aloce resurse suficiente pentru procesul electoral”, a afirmat Daniel Vodă.
Vodă a îndemnat cetățenii să profite de această oportunitate și să se înregistreze prealabil pentru alegeri.
„Dacă aveți rude, apropiați, cunoscuți care sunt în străinătate și care nu s-au înregistrat prealabil, motivați-i să o facă pentru că democrația este puterea fiecăruia dintre noi. Indiferent unde ne aflăm, fiecare vot contează pentru viitorul țării noastre. Vă îndemnăm să vă înregistrați cât mai curând pentru ca vocea voastră să se audă în această toamnă”, a subliniat Daniel Vodă.
Printre cei mai activi cetățeni care s-au înregistrat deja pentru scrutinul parlamentar din toamnă sunt conaționalii noștri din Italia, Germania, SUA, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Franța și Federația Rusă.
„Alegătorii care s-au înregistrat în prealabil pentru scrutinele anterioare și nu și-au modificat locul aflării în străinătate nu au obligația de a se înregistra din nou, dar își pot anula înregistrarea precedentă și efectua o înregistrare prealabilă nouă. La fel, Comisia Electorală Centrală atrage atenția că diferența dintre datele statistice din aplicația actuală și cea afișată la alegerile prezidențiale din anul 2024 se datorează actualizării informațiilor în sistem – au fost excluse persoanele care și-au anulat înregistrarea, au decedat sau au pierdut cetățenia Republicii Moldova, precum și înregistrările declarate Comisiei de către alegători ca fiind fictive”.