Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că va analiza cu atenție autenticitatea înregistrărilor prealabile ale cetățenilor moldoveni din străinătate pentru alegerile din octombrie, în special pe cele din Federația Rusă. Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat pentru Teleradio-Moldova că există suspiciuni legate de posibile stimulente financiare oferite diasporei din Rusia pentru a se înregistra, scrie radiomoldova.md.
„În ceea ce privește activismul cetățenilor noștri inclusiv sau poate în special din Federația Rusă, eu personal salut acest lucru, dacă ele nu sunt motivate de alți factori care nu sunt prevăzuți de lege, pentru că am primit anumite informații referitor la faptul că persoanele sunt determinate inclusiv prin anumite metode de stimulare financiară să facă astfel de înregistrări. Noi trebuie să vedem și vom analiza cât de autentice sunt aceste înregistrări, de altfel ca și toate înregistrările din toate țările unde se aplică această înregistrare. Cu siguranță atunci când va veni timpul să ne expunem prin organizarea secțiilor de votare vom analiza foarte atent toate aceste detalii”, a declarat Pavel Postica.
Cetățenii moldoveni, care, pe 20 octombrie, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului, se vor afla peste hotare, sunt îndemnați să se înregistreze prealabil pentru a-și putea exercita votul. Această măsură este obligatorie pentru moldovenii din Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, care își doresc să voteze prin corespondență.
Conform datelor colectate de CEC, diaspora țării noastre din Federația Rusă se dovedește a fi mult mai activă în înregistrarea prealabilă, deși nu este obligată să o facă, în comparație cu cea din alte state, inclusiv care sunt obligate să se înregistreze pentru a putea vota prin corespondență.
Astfel, din 28 mai 2024 până pe 15 august, 1.123 de cetățeni moldoveni din Rusia s-au înregistrat prealabil pentru scrutinul din 20 octombrie, cu o creștere rapidă a numărului în ultimele zile. În comparație, cifrele din alte state sunt considerabil mai mici, cum ar fi Germania cu 383 de înregistrări și Italia cu 376.
Se atestă o pasivitate și în rândul moldovenilor din Statele Unite, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, care sunt obligați să se înregistreze pentru a vota prin corespondență. Până acum s-au înregistrat 219 persoane în SUA, 117 – Canada și doar câteva zeci din celelalte țări nordice.
CEC subliniază că va lua în considerare toate aceste detalii la organizarea secțiilor de votare, pentru a asigura un proces electoral corect și transparent.