Dacă obiectivul tău este să ajungi la o stare mai bună de sănătate, nu îți irosi timpul sau banii pe așa-zisele cure de detoxifiere, scrie doc.ro. Corpul tău este adevăratul expert atunci când trebuie să elimine toxinele, însă poți da o mână de ajutor.
Despre procesul de detoxificare
Toxinele nu se acumulează în ficatul nostru, în rinichi sau în orice altă parte a corpului și nu vom scăpa de toxine cu cea mai recentă „cură de detox” care este la modă luna aceasta ori anul acesta. Cel care face detoxifierea ca la carte, fără ajutor din exterior, este corpul nostru, prin intermediul ficatului, al rinichilor , sistemului circulator și al altor organe, detoxificarea fiind un proces fiziologic natural.
Experții ne sfătuiesc să evităm în special acele cure care promit că „ajută ficatul să se detoxifice” cu suplimente care promit să curețe organismul de anumiți produși reziduali. Din păcate, conceptul de detoxificare este înțeles greșit și nu multă lume știe că organismul face singur detoxul în fiecare zi, chiar de la nivel celular.
Se spune despre aceste așa-zise cure că elimină toxinele din corp, îmbunătățesc starea de sănătate și încurajează pierderea kilogramelor. Unele dintre aceste programe de detox implică folosirea unor laxative, diuretice, vitamine, minerale, ceaiuri ori anumite alimente despre care se spune că au proprietăți detoxifiante. Din pacate, curele de detoxifiere intensa, cu efect puternic laxativ si diuretic pot genera deshidratare si destabilizarea organismului, impiedicand absorbtia nutrientior valorosi prin accelerarea tranzitului intestinal.
E bine de știut, însă, că organismul are un mod foarte sofisticat de a elimina toxinele, care implică ficatul, rinichii, sistemul digestiv, pielea și plămânii – fără a implica un ajutor venit din afara corpului. Cu toate acestea, trebuie să reținem că, doar atunci când aceste organe sunt în stare bună de sănătate pot elimina în mod eficient substanțele nedorite.
În concluzie, deși curele de detox nu fac nimic în plus față de ceea ce corpul nostru nu poate face, în mod natural, pe cont propriu, ce poți face este doar să optimizezi ori să sustii sistemul natural de detoxifiere al organismului.
În acest sens, există într-adevăr anumite ceaiuri care ajută ficatul să funcționeze mai bine, însă acest lucru nu înseamnă că un ceai, în sine, elimină toxinele din organism. Detoxifierea cu ajutorul ceaiurilor nu este recomandată ca dietă de sine stătătoare, pentru că ceaiurile nu sunt foarte bogate în nutrienții necesari desfășurării tuturor funcțiilor normale ale organismului, însă ele pot fi utilizate ca aliat care ajută ficatul în procesul natural de detoxifiere și pot fi băute regulat, de câteva ori pe săptămână. Acest obicei benefic a fost „imprumutat” de la asiatici, care au descoperit ca un ceai caldut, din ceai verde, negru sau ghimbir , administrat dupa masa ajuta in mod natural digestia, fara a forta tranzitul intestinal sau activitatea renala.
Ceaiuri care pot contribui la buna funcționare a ficatului
Unele ceaiuri pot sustine funcția de detoxifiere a ficatului, și anume:
Ceaiul verde
Ceaiul verde este acea infuzie care are o listă lungă de beneficii pentru sănătate, unul dintre ele fiind faptul că are un conținut foarte mare de antioxidanți. De asemenea, este și un tonic excelent, util atunci când te simți lipsit de energie.
Ceaiul de ghimbir
Ceaiul de ghimbir are o aromă puternică, însă este unul dintre cele mai bune remedii pentru un organism care are nevoie de aliați din natură. Este bogat în antioxidanți, are efecte benefice asupra tractului digestiv, poate neutraliza bacteriile nocive și susține sistemul imunitar. Poate fi combinat cu zeamă de lămâie sau cu ceai de păpădie, ambele sporindu-i efectele curative.
Ceaiul de anghinare
Ceaiul de anghinare este recomandat persoanelor care au o sensibilitate sau afectiune hepatică și în cazul cărora accentul trebuie să se pună în special pe ficat. Anghinarea susține refacerea ficatului, îl ajută să elimine toxinele și susține activitatea vezicii biliare.
Ceaiul de mușețel
Ceaiul de mușețel (eventual combinat cu cel de mentă) este util pentru simptomele gastrice și hepatice neplăcute cu care te poți confrunta uneori. Mușețelul și menta împreună calmează arsurile și disconfortul gastric si intestinal, reduc senzația de foame și pe cea de greață.
Ceaiul de rooibos
Rooibos este un ceai delicios, fara teina, care poate fi consumat inainte de culcare si a cărui compoziție îl face perfect pentru a ajuta ficatul să funcționeze: are antioxidanți polifenolici și flavonoide, fier, potasiu, calciu, fluor, cupru, magneziu, mangan, zinc și acizi alfa. Infuzia din rooibos încetinește procesul de îmbătrânire, susține lupta organismului cu radicalii liberi și favorizează digestia.
Ceaiul de fenicul
Pentru a elimina produșii reziduali din corp, poți apela și la remediile din fenicul. Feniculul poate funcționa ca un agent care curăță sângele și ca un bun diuretic, care menține rinichii sănătoși și ficatul în bună stare. Ceaiul de fenicul este făcut din semințele acestei plante și a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate, datorită concentrațiilor mari de fitonutrienți, vitamine, minerale și compuși volatili. În plus, ceaiul din semințe de fenicul ajută și la îmbunătățirea digestiei.
Reține, însă, înainte de a încerca oricare dintre aceste ceaiuri, mai ales dacă ai anumite probleme de sănătate, cere sfatul medicului, deoarece pot interfera cu anumite tratamente medicamentoase și pot avea efecte nedorite.
Ce măsuri poți lua pentru a-ți proteja ficatul împotriva afecțiunilor hepatice?
Consumul de alcool și lipsa vaccinurilor împotriva hepatitei pot dăuna sănătății ficatului, așa că, pentru a menține sănătatea ficatului e bine să ții cont de câteva recomandări.
Limitează consumul de alcool
Nu uita că alcoolul este o toxină pe care ficatul se străduiește din greu să o metabolizeze si elimine, iar când consumi alcool în exces, acest lucru poate dăuna ficatului și sistemului cerebro-vascular.
Practica miscarea moderata
Pentru a intensifica circulatia si stimula procesele natrale de detoxifiere, practica cu regularitate, zilnic, exercitii fizice moderate, plimbari usoare, in aer curat sau asigura-te ca ai facut minim 5000 de pasi pe zi. Aerul curat din parcuri este de asemenea important, pentru ca toxinele ajung in corpul nostru si prin intermediul respiratiei, mai ales atunci cand locuim in orase mari si aglomerate, cu trafic intens. Iar fumatorii trebuie sa stie ca toxinele generate de acest obicei afecteaza si rinichii, nu numai plamanii si sistemul circulator.
Vaccinează-te împotriva hepatitelor
Hepatita este o afecțiune a ficatului cauzată de un virus hepatic. Dacă ai un risc crescut de hepatită, discuta cu medicul și întreabă-l despre cum te poți vaccina mai repede împotriva hepatitelor A și B.
Alimentatia sanatoasa
Acorda atentie sporita fiecarui aliment introdus in organism si opteaza doar pentru hrana cat mai vie, bogata in elemente folositoare, bogate in vitamine, antioxidanti, fibre, proteine de calitate, grasimi vegetale sanatoase. Evita sa hranesti doar papilele gustative! Renunta la excesul de zahar, faina si sare, prajeli fast food si grasimi animale in exces.
Nu combina niciodată alcoolul cu medicamentele, indiferent de tipul lor
Ficatul trebuie să proceseze medicamentele pe care le iei, fie că este vorba de cele prescrise de medicul tău ori de cele eliberate fără prescripție medicală. Ia-le cu mare atenție și discută cu medicul dacă ai alternative care să nu îți atace ficatul.
Nu uita că somnul ajută procesele de detoxifiere
In timpul unui somn odihnitor de 7-8 ore pe noapte, organismul isi concentreaza efortul in epurarea toxinelor inhalate sau ingurgitate in timpul zilei. Asigura-te ca ii oferi corpului tau tot suportul pentru a-si realiza acest demers prin asigurarea unui somn linistit, confortabil si neintrerupt, consumand inainte de culcare ceaiuri linistitoare, care induc somnul, precum cel de lavanda, fructul pasiunii, musetel, roiboos.
În concluzie, organismul nostru este frecvent expus la substanțe dăunătoare, însă chiar și așa, în majoritatea timpului, poate îndepărta sau elimina aceste substanțe fără ajutor suplimentar. Chiar dacă o „cură de detox” pare tentantă la prima vedere, beneficiile ei nu au nimic de-a face cu eliminarea toxinelor din corp, ci mai degrabă cu eliminarea alimentelor nesănătoase din alimentație.