Fie că îți faci analizele periodice, fie că medicul tău ți-a recomandat analize de sânge pentru că are vreo suspiciune legată de o boală sau, pur și simplu, tu ai ales să donezi sânge pentru pacienți care au nevoie de transfuzii, după această manevră medicală trebuie să te hrănești sănătos pentru a te recupera rapid. Potrivit G4food, alimentele bogate în fier și vitamine din grupul B sunt ideale.
Procesul de donare de sânge durează aproximativ 8-10 minute, iar persoana este așezată în timp ce se face donarea. Ca donator, este posibil să simți unele dintre efectele secundare ale donării de sânge ulterior, inclusiv oboseală sau amețeli. Deoarece îți donezi, odată cu sângele, și nutrienții prețioși, este important ca, ulterior, să mănânci anumite alimente pentru a te ajuta să-ți refaci aportul de globule roșii. Unele dintre cele mai bune alimente sunt cele bogate în fier și vitamine B.
Alimentele bogate în fier, recomandate după ce ți s-a luat sânge
Fierul este un mineral esențial necesar pentru producerea hemoglobinei, care este o proteină găsită în celulele roșii din sânge. Este folosit pentru a transporta oxigenul de la plămâni către toate celelalte zone ale corpului. După ce ți s-a extras sânge, consumul de alimente bogate în fier te poate ajuta să-ți reîntregești rezervele de fier din organism.
Ce este fierul hem și non-hem
Din alimente se obțin două tipuri de fier: hem și non-hem. Fierul hem este absorbit cu ușurință în corp și se găsește în carne de pui, vită și porc. Fierul non-hem este fier din plante, care se găsește în alimente precum spanacul, mazărea, broccoli și cartofii dulci.
Ai nevoie și de vitamina C
Ambele tipuri de fier vor ajuta la completarea stocului de sânge, dar hemul este mai ușor absorbit decât non-hemul. Dar combinarea celor două tipuri de fier într-o singură masă bogată poate fi mult mai benefic.
Cu toate acestea, să le consumi împreună este doar una dintre multele modalități de a-ți maximiza aportul de fier. Potrivit specialiștilor, adăugarea de vitamina C te poate ajuta să absorbi mai mult fier non-hem. Prin urmare, ia în considerare o salată de spanac, cu ardei gras sau roșii. De asemenea, poți asezona cartofii dulci și puiul cu un praf de ardei iute.
Alimentele bogate în vitamine din grupul B cresc celulele roșii
Un alt jucător important în crearea celulelor roșii din sânge sunt vitaminele din grupul B. Acest grup include opt vitamine esențiale precum acidul folic și B12. Mai exact, acidul folic și B12 sunt necesare pentru a crea și a crește celulele roșii din sânge. Lipsa unuia dintre aceste două elemente poate duce la anemie.
Poți aduce organismului aport de acid folic mâncând legume cu frunze închise la culoare, fasole, alune și fructe proaspete. Potrivit specialiștilor de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, pâinea, cerealele și orezul sunt îmbogățite cu acid folic. Vitamina B12 pot fi găsite în carne, pește, ouă și lactate. De exemplu, ficatul de animale este plin de substanțe nutritive. De asemenea, poți obține B12 dacă mănânci niște iaurt grecesc cu banane sau câteva felii de brânză cheddar. Și o omletă îți poate crește aportul de B12.