O întrebare des auzită în cabinet este “Doamna doctor, am cataractă?”. Deși nu toți pacienții cunosc ce înseamnă cataractă, s-a încetățenit în popor ideea că acesta este marele “bau-bau” al înaintării în vârstă.
Ce este cataracta?
În interiorul ochilor se află o lentilă care se numește cristalin, cu rol foarte important în sistemul optic al ochiului. În mod normal, la naștere, cristalinul este transparent, însă, pe masură ce inaintăm în vârstă, acesta se opacifiază.
Cataracta reprezintă opacifierea (albirea) cristalinului, lucru care se traduce în scăderea acuității vizuale. Poate să afecteze unul sau ambii ochi, pe rând și nu se transmite de la un ochi la altul. Deși de multe ori se dezvoltă încet, de-a lungul a multor ani, foarte mulți pacienți spun că și-au dat seama dintr-o dată de această scădere de vedere (de obicei, când acoperă un ochi și descoperă că cel rămas deschis vede foarte slab).
Cum se manifestă?
La început, pacientul sesizează o pierdere a intensității culorilor, vedere încețoșată, halouri în jurul surselor de lumina și dificultatea de vedea bine noaptea. În lume, cataracta este cauza a jumătate din cazurile de cecitate (orbire), iar jumătate din populația de 80 de ani are sau a avut cataractă.
Paradoxal, unii pacienți vor sesiza o îmbunătățire a vederii în zona de aproape, de unde până acum vedeau numai cu ochelari de “citit”, acum nu mai au nevoie de ei. Din păcate, acesta este tot un simptom al cataractei, care nu arată altceva decât avansarea ei.
Care sunt cauzele?
Cea mai frecventă cauză este cea datorată înaintării în vârstă, dar poate aparea și din cauza traumatismelor, expunerii la radiații, după o operație oftalmologică sau se poate ca pacientul să se nască așa.
Factorii de risc includ diabetul, fumatul, expunerea prelungită la radiații ultraviolete (soare puternic) și alcoolul în exces. Unele medicamente administrate pe termen lung (corticosteroizii) sunt responsabili de opacizarea cristalinului, de asemenea.
Din păcate, termenul de “cataractă senilă sau legată de vârstă” nu exprimă realitatea, în sensul că nu trebuie să fiți în vârstă pentru a face cataractă. În funcție de factorii genetici sau de mediu, cataracta poate apărea și la 40 de ani.
Cum se stabilește diagnosticul?
Diagnosticul se pune prin examinarea la lampa cu fantă (biomicroscop), în cabinetul medicului oftalmolog. Testarea acuității vizuale (nivelul de vedere) este un instrument foarte util pentru a urmări maturizarea cataractei (avansarea ei).
Cum se poate preveni?
În primul rând, renunțați la fumat și purtați ochelari de soare! Din păcate, efectul radiațiilor ultraviolete este unul cumulativ, care începe încă din copilărie. Deci atunci când decideți să vă puneți ochelari de soare doar Dvs, nu și copilului, când vă plimbați pe plajă, nu faceți altceva decât să dați startul unui proces ireversibil.
Unele studii arată că suplimentele cu vitamina C, E și alți antioxidanți (luteina și zeaxantina) sunt eficienți în prevenirea apariției cataractei. Aceste elemente le puteți lua prin administrarea de pastile sau printr-o dietă bogată în legume și fructe crude.
Cum se tratează?
Operația este, deocamdată, cea mai eficientă metodă de tratare a cataractei. Există picături pentru încetinirea avansării ei, însă mulți medici consideră că acestea nu sunt eficiente. De asemenea, există în studiu, picături care promit “vindecarea” cataractei, doar prin administrarea lor. Le așteptăm să-și demonstreze eficacitatea!
Operația de cataractă este o procedură relativ ușoară, poate dura doar 8-10 minute pe mâna unui chirurg experimentat și depinzând de gravitatea opacităților cristaliniene. Se poate face sub anestezie locală de tip picături sau injecție în zona retrobulbara (în spatele globului ocular). Cristalinul opacifiat se sparge cu ajutorul ultrasunetelor (metoda facoemulsificării) și se fragmentează în bucăți mai mici care se absorb cu un aspirator, introdus în ochi printr-o incizie de 2 mm. Ulterior, după ce se scot toate masele de cristalin cataractat, acesta se înlocuiește cu un cristalin artificial, care preia dioptriile celui vechi, ba chiar poate repara un eventual viciu de refracție existent anterior (corectează miopia, hipermetropia sau astigmatismul). În cele mai multe cazuri, se optează pentru un cristalin monofocal, care face ca pacientul sa vadă bine la distanță, însă pentru aproape va avea nevoie de ochelari. Desigur, există și cristaline multifocale, care vor oferi o vedere bună la toate distanțele, însă costul lor este unul mai ridicat.
Recuperarea după operație este de scurtă durată (pacientul poate pleca acasă la 1-2 ore după intervenție), însă trebuie să revină la control așa cum indică medicul chirurg! Veți avea de administrat picături sub un regim strict, timp de 4 săptămâni.
În general, medicul va opera câte un ochi pe rând, deoarece ochiul operat va sta pansat în prima noapte.
După ce m-am operat de cataractă, mai poate reapărea?
Practic, la îndepărtarea cristalinului opacifiat se scoate acesta în întregime, însa rămâne pe loc sacul natural în care este așezat. Acest săculeț se poate opacifia posterior, ducând la “cataracta secundară”, ce apare la cateva luni de la operație și care nu este o cataractă propriu-zisă. Rezolvarea ei se face prin curățare cu ajutorul LASER-ului a acestei membrane opace, proces ce durează câteva minute și se face în cabinetul medicului, fără internare, prin anestezie locală cu picături.
Ca la toate intervențiile chirurgicale, există riscuri, însă acestea sunt minime, dacă respectați cu strictețe regulile impuse de medicul Dvs și dacă mențineți legătura cu el permanent, pentru orice întrebare de natură oftalmologică.
În concluzie, dacă aveți peste 40 de ani, programați-vă un consult oftalmologic complet, care să evalueze nu doar dioptriile ci și starea de sănătate a ochilor, în general!