Scriitorul și dramaturgul Ion Druță ar fi împlinit astăzi, 3 septembrie, 96 de ani de la naștere. Creația maestrului a fost apreciată de contemporani drept „operă a rezistenței spirituale și morale”, scrie Moldpres.
Ion Druță a debutat în anii ’50 ai secolului trecut. În anul 1953 apare primul volum de schiței și nuvele, intitulat „La noi în sat”. Printre lucrările sale celebre care fac parte din „fondul de aur” al literaturii naționale contemporane se numără romanele „Frunze de dor”, „Povara bunatatii noastre”, „Balade din câmpie”, „Ultima lună de toamnă”, „Clopotnița”, „Horodiște”, „Întoarcerea țăranilor în pământ”,„Biserica albă”, „Toiagul păstoriei”. Druță a lucrat la diverse publicații precum „Țăranul sovietic”, „Moldova socialistă” (devenită mai târziu „Moldova Suverană”) și la revista „Femeia Moldovei”.
„Opera lui Ion Druță, în linii mari, este o expresie a rezistenței spirituale și morale a tot ce subminează naționalul, umanul, sacrul”, a spus criticul literar Mihai Cimpoidespre creația scriitorului Ion Druță.
Din 1987 Ion Druță a fost președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, post în care a fost ales unanim la Adunarea Generală a scriitorilor. A fost decorat cu mai multe ordine și medalii, el a fost distins cu titlul de Scriitor al Poporului. Ion Druță a militat în anii de renaștere națională pentru limba română și grafie latină.
Trei ani mai târziu a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar la 30 decembrie 1992 – membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova. A fost inclus pe lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990.
La inițiativa lui Ion Druță, în anul 2004 a fost înălțat, lângă Soroca, monumentul „Lumânarea recunoștinței”.
Ion Druță a fost distins cu Premiul de Stat în 2008 „pentru contribuția sa excepțională la cultura și literatura națională și universală”.
Prozatorul, dramaturgul și eseistul Ion Druță s-a stins din viață la Moscova, pe 28 septembrie 2023, la vârsta de 95 de ani. A fost înmormântat la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței.