Numărul de persoane cu dizabilități din Republica Moldova a ajuns la aproape 162 de mii, ceea ce reprezintă 6,7% din populația cu reședință obișnuită a țării. Dintre acestea, 11,4 mii sunt copii cu vârsta de până la 17 ani. Informația a fost prezentată de Biroul Național de Statistică cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, care este marcată anual la 3 decembrie, transmite IPN.
Conform raportului Casei Naționale de Asigurări Sociale, 55,2% dintre aceste persoane au dizabilitate accentuată, 28,4% – dizabilitate medie, iar 16,3% – dizabilitate severă. Majoritatea persoanelor cu dizabilități au vârsta cuprinsă între 30 și 45 de ani, iar bărbații reprezintă 52,4%. Cea mai mare pondere a persoanelor cu dizabilități se înregistrează în raionul Șoldănești (17,3%), Telenești (10,6%) și în raionul Edineț (9,8%}.
Majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilităţi beneficiază de pensie de dizabilitate. La evidența CNAS, la 1 ianuarie 2024, pensionarii de dizabilitate au constituit 62,8%, iar beneficiarii de alocaţii – 37,2%.
Fiecare al doilea beneficiar este persoană cu dizabilitate din copilărie și aproape fiecare al cincilea – copil cu dizabilitate în vârstă de până la 18 ani.
Majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilitate pentru prima dată au dizabilitate accentuată
În funcție de gradul de dizabilitate, persoanele cu dizabilitate severă au constituit 20,2%, din total persoane cu dizabilitate primară, persoanele cu dizabilitate accentuată – 40,7% şi persoanele cu dizabilitate medie – 39,1%. Totodată, femeile în structura persoanelor cu grad sever de dizabilitate au constituit 41,1%, din persoanele cu dizabilitate accentuată – 38,8% și 45,5% din total persoane cu dizabilitate medie. Comparativ cu anul 2019, ponderea persoanelor cu dizabilitate primară accentuată a scăzut, dar a crescut ponderea persoanelor cu dizabilitate severă și medie.
Dizabilitatea primară este acordată preponderent persoanelor care suferă de tumori și boli ale aparatului circulator
Cauzele principale care au determinat dizabilitatea primară au fost tumorile (17,4%), bolile aparatului circulator (16,7%) și bolile sistemului osteo–articular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv (14,3%). În mediul urban, predominante au fost tumorile (20,0%), iar în mediul rural, bolile aparatului circulator (16,2%).
n anul 2023, printre principalele boli care au determinat dizabilitatea severă au fost tumorile (26,7%), tulburările mentale și de comportament (23,1%) și bolile aparatului circulator (17,5%). Dizabilitatea accentuată a fost acordată preponderent persoanelor care au suferit de tumori (21,9%), boli ale aparatului circulator (18,1%) și boli ale sistemului osteo-articular, ale mușchilor și țesutului conjunctiv (11,5%). În cazul dizabilităţii medii, în topul afecţiunilor s-au plasat bolile sistemului osteo-articular, ale mușchilor și țesutului conjunctiv (23,7%), bolile aparatului circulator (14,9%) și bolile endocrine şi de nutriţie (11,2%). În categoria altor boli sunt incluse boli ca: tuberculoza, leziuni traumatice, bolile aparatului respirator, care , au avut ponderi mai mici în structură.