Un număr de 40 de autobuze școlare, din totalul celor 69 care au fost procurate prin finanțarea nerambursabilă acordată de Guvernul României, au fost transmise astăzi către instituțiile de învățământ beneficiare. Grație acestui suport, peste 1000 de elevi din Republica Moldova vor merge la școală în condiții de siguranță și confort, transmite MOLDPRES.
Investiția se ridică la 74 milioane de lei. Din această sumă, 70 milioane de lei au fost acordate de Guvernul României, iar alte patru milioane reprezintă contribuția Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
Autobuzele au 16+1 locuri și respectă standardele europene. Acestea sunt echipate cu sistem electronic de control al stabilității, sistem de aer condiționat și cu treaptă de urcare/coborâre pentru copii.
Prezent la evenimentul de transmitere a autobuzelor, premierul Dorin Recean a afirmat că „Bucureștiul întotdeauna a avut această deschidere să ajute Republica Moldova”, inclusiv atunci când țara noastră s-a confruntat cu inundații sau în cazul crizei energetice.
„Dar cel mai important este că Guvernul României a investit în sistemul educațional din țara noastră. Autoritățile pun un mare accent pe calitatea educației și în acest context mobilitatea este foarte importantă. Trebuie să oferim șansa la o educație de calitate înaltă tuturor copiilor, indiferent unde nu s-ar afla ei și iată ca avem acest ajutor generos din partea Bucureștiului”, a declarat Dorin Recean.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a menționat că „autoritățile de la București au înțeles foarte bine nevoile și necesitățile care există în Republica Moldova și de fiecare dată când au fost solicitați au răspuns pozitiv”.
„Sunt onorat să mă aflu aici la la încheierea unui nou proiect finanțat de Guvernul României în Republica Moldova. De această dată avem un proiect în domeniul asigurării calității în domeniul educației. După cum cunoaștem, calitatea educației nu depinde doar de dascăli, depinde și de condiții de bază care trebuie să fie oferite copiilor în toate regiunile Republicii Moldova. Prin acest lot de autobuze contribuim serios la îmbunătățirea calității în educație. Nu este pentru prima oară, autobuze școlare au mai fost donate Republicii Moldova în 2014, 2015, au existat programe de reabilitate a grădinițelor și a unor școli din Republica Moldova. Deci vedem aici continuitate, consecvență și perseverență. Acestea sunt principalele cuvinte care pot să descrie modul în care Bucureștiul înțelege să vină în sprijinul Republicii Moldova atunci când este nevoie. Aștept cu nerăbdare să avem și următorul lot”, a punctat Ambasadorul.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a mulțumit Guvernului României pentru suportul acordat în implementarea acestui proiect.
„Pentru noi este important să putem oferi pentru fiecare copil șansa la o educație de calitate, accesul la o școală unde sunt condițiile de studiu necesare pentru ca să poată să facă performanță academică. Aceste autobuze sunt esențiale pentru a putea oferi inclusiv pentru copiii din mediul rural accesul la educație de calitate. Aceste autobuze vor contribui la accesul copiilor la instituții de învățământ unde avem cadre didactice bine pregătite, unde sunt condițiile necesare de studii, unde pot învăța o limbă străină, unde au ocazia să participe în activități extra curriculare”, a spus Dan Perciun.
Oficialul a adăugat că efortul de dotare cu autobuze face parte dintr-o abordare mai largă a autorităților. Astfel, cu suportul Guvernului Republicii Moldova, prin Programul „Satul European”, ediția I, au fost investite peste 300 de milioane de lei în instituțiile de învățământ din țara noastră.
„Recent au fost anunțate rezultatele și pentru Programul „Satul European”, ediția 2024. Ne-am bucurat să găsim acolo peste 120 de instituții de învățământ care au solicitat și urmează să beneficieze de încă 400 de milioane de lei sub formă de investiții pentru modernizare”, a comunicat Dan Perciun.
Ministrul Educației a mai explicat că alte 29 de autobuze achiziționate cu suportul României vor ajunge la destinație până la finalul lunii octombrie și vor fi transmise în raioane.
„Anul viitor, vrem să suplimentăm această cifră cu alte autobuze, ca să acoperim pe deplin necesitatea de transport care există în prezent”, a conchis șeful de la Educație.
Directoarea gimnaziului Roșietici din Florești, Victoria Podubnîi, a mulțumit autorităților pentru suportul acordat. Directoarea a explicat că Gimnaziul din Roșietici este o instituție de circumscripție, în care studiază copii din șase localități învecinate.
„Din cauza distanțelor considerabile, elevii sunt transportați la școală, întrucât drumul este aglomerat și reprezintă pericol pentru siguranța copiilor. În prezent, peste 70 de elevi din instituția noastră necesită a fi transportați cu autobuzul școlar. Alți 29 de elevi aflați la distanța de peste 20 de km ajung la școală cu transport arendat. Donația de astăzi reprezintă un important suport pentru copiii noștri”, a spus directoarea gimnaziului din Roșietici.
La selecția școlilor unde au fost distribuite autobuzele s-a ținut cont de mai multe criterii, inclusiv măsurile întreprinse de către administrația publică locală privind restructurarea rețelei școlare din subordine, numărul de copii ce necesită a fi transportați, distanța parcursă de aceștia, modul de transportare a elevilor utilizat până în prezent (cu transport arendat sau public).
Unitățile de transport au ajuns în școli din Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Chișinău, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Dubăsari, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Râșcani, Sângerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan Vodă, Taraclia, Telenești, Ungheni, UTA Găgăuzia.