Astăzi, mai mulți bălțeni s-au îndreptat către oficiile poștale pentru a-și ridica compensațiile majorate. Valoarea minimă a acestora a crescut de la 300 la 500 de lei pentru toate tipurile de energie, iar valoarea maximă a fost majorată de la 800 la 1000 de lei pentru gaze naturale.
Dacă unii s-au bucurat de o majorare dublă, alții s-au pomenit cu doar 200 de lei adaos, fapt ce i-a nemulțumit.
„Luna trecută am primit 300 de lei, iar în luna curentă – 500 de lei. Firesc că nu-mi ajunge, nici nu se pune întrebarea. Încălzirea este foarte scumpă, eu trăiesc în blocurile cu nouă etaje și primesc o factură la energia termică pentru un apartament cu două camere în sumă de 2500 de lei. Așa că plata din partea statului este foarte mică.”
„Eu primeam 300 de lei, iar acum 500 de lei. Prețurile sunt complet incompatibile, apartament închiriat, facturi – totul e scump. Eu consider că nu este corect și, în general, e puțin.
De astăzi, locuitorii din nordul țării vor plăti 4,68 lei/kWh față de vechiul tarif de 2,84 lei. Totodată, Guvernul anunță că va acoperi creșterea tarifelor la energia electrică pentru un consum de până la 110 kW lunar, în perioada ianuarie-martie 2025.
„Se străduiesc, dar cred că o fac tot după posibilități. Cred că nu au bani în buget. Ar trebuie să se gândească să mărească puțin și pensiile. Măcar ei dau ceva. Dacă n-ar fi dat deloc, atunci ar fi mai rău.”
„Fără dar și poate e bine. Eu laud în orice caz pentru ceea ce se încearcă să se facă. Înțeleg că pentru țara noastră, chiar și cu ceea ce se dă e destul de complicat. Fără ajutor extern nu putem să ne descurcăm. Pur și simplu problema este destul de gravă la o scară mai amplă.”
Tot astăzi, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a anunțat că aproximativ 10 mii de companii vor primi compensații de până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de la trei la șase luni, în funcție de resursele financiare disponibile, dar și de necesități.
„Este un sprijin direct, care se va adresa, mai ales, sectoarelor mai sensibile, pentru a le susține competivitatea. Prioritate vor fi firmele care fac produse de primă necesitate: produse alimentare, lapte, carne, ouă, pâine și altele. De asemenea, sprijinul va fi extins și către alte sectoare din industria prelucrătoare, cum ar fi: producătorii de încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă, componente electrice și altele”, a declarat Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Amintim că, pentru luna decembrie 2024, aproximativ 680.000 de gospodării casnice vor beneficia de compensații la energie, autoritățile alocând în acest sens aproximativ 500 de milioane de lei.