O clasă din cadrul Liceului „Ion Creangă” din Bălți va purta numele Grigore Baștan, unde generalul parașutist și-a făcut o parte din studii. Astăzi, în memoria sa, militarii din cadrul Batalionului cu Destinație Specială „Fulger” au executat salturi demonstrative cu parașuta în vecinătatea satului Coșcodeni, raionul Sîngerei, baștina parașutistului român.
Tot astăzi, fiica lui Grigore Baștan s-a întîlnit cu studenții de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
„Sigur că este foarte important pentru că ne lărgește perspectiva de a comunica și de a face cunoscută figura legendară a tatălui meu, militarul parașutist Grigore Baștan. Pe de altă parte, ne dă posibilitatea unui schimb educațional, cultural, emoțional din care toți avem de câștigat”, a declarat Valentina Baștan, fiica generalului militar Grigore Baștan.
Inventatorul paraşutei militare româneşti, generalul maior Grigore Baştan, s-a născut la 23 ianuarie 1922, în satul Flămînzeni, județul Bălți. Paraşutele create de el au intrat în dotarea trupelor de paraşutişti din Armata Română, în 1961, fiind de o siguranţă absolută.
„Cred că trebuie să ai destul de mult curaj, chiar și oamenii care sar cu parașuta la momentul actual, pentru că este un lucru deloc ușor, atunci când observi că dispare pământul de sub picioarele tale, iar când sari, sari în gol, la sigur ai nevoie de curaj, tărie de caracter ca să faci lucrul acesta”, a spus Stanislav Moroi, student.
„Prin comemorarea activității de militar a generalului Grigore Baștan, mi-a dat un spirit de patriotism, ceea ce reflectăm și noi în cadrul catedrei militare – patriotism, bărbăție și cât mai multă responsabilitate. Dacă e să vorbim despre parașutism este o activitate cu risc enorm și presupune foarte multă muncă”, a adăugat Petru Iacovlev, cursant al Catedrei Militare.
Grigore Baștan a deţinut timp de 45 de ani recordul naţional la saltul cu paraşuta. În 1970 execută un salt din aeronavă, de la înălțimea de 10.000 de metri, cu o cădere liberă de 7.000 de metri.
„Vreau să accentuez că valoarea pe care o scoate în evidență parașutismul și pe care a promovat-o generalul Grigore Baștan este că această practică militară nu este doar manevră pe verticală, dar este și un instrument unic de selectare a caracterului puternic”, a precizat Constantin Cîșleanu, Comandant al Batalionului cu Destinație Specială Fulger.
„Mă bucur foarte mult că avem această colaborare și ne oferiți această oportunitate, o lecție de viață, o lecție de demnitate, de curaj și sper că mulți tineri care sunt prezenți în sală vor fi foarte atenți și inspirați să devină cetățeni demni ai Republicii Moldova”, a conchis Natalia Gașițoi, rector USARB.
În anul 1971, Grigore Baştan a devneit primul general parașutist din armata română. A plecat la cele veșnice în 1983, la vârsta de 61 de ani, la București.