Maia Sandu îndeamnă cetățenii R. Moldova să participe activ la referendumul privind integrarea europeană a țării, plebiscit ce va avea loc în luna octombrie a acestui an. În cadrul discursului său susținut alături de Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și administrație, la deschiderea Orășelului European pe 9 mai, amenajat în centrul Chișinăului, șefa statului a declarat că aderarea la UE reprezintă o șansă pentru Republica Moldova de a se dezvolta pe un făgaș de stabilitate și prosperitate.
„Moldova Europeană înseamnă o Moldovă cu prieteni puternici și de încredere, alături de care putem fi în siguranță. Țările europene apreciază obiceiurile noastre, satele noastre frumoase, bucătăria și vinul fără pereche, gustul fructelor și legumelor moldovenești, ei ne respectă omenia și demnitatea. Tot ce iubim la neamul nostru și legat de Moldova va fi și mai puternic în familia europeană”, a declarat Maia Sandu.
„Sunteți țară candidată, lucrăm împreună pentru a deschide negocierile de aderare. Bineînțeles, va fi un drum lung și greu, așa cum celebrăm 20 de ani de când 10 țări au aderat la Uniunea Europeană. Este un exemplu pentru voi, care trebuie urmat. Uniunea Europeană este cel mai mare partener și contribuabil extern pentru Republica Moldova”, a spus Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și administrație.
Maia Sandu a enumerat multiplele avantaje de care se bucură cetățenii Uniunii Europene, cum ar fi posibilitatea de a călători liber, salariile și pensiile decente, dar și accesul la o piață a muncii în continuă evoluție.
„Cetățenii europeni au salarii și pensii de câteva ori mai mari decât cetățenii moldoveni, au asigurată libera circulație, își pot găsi un loc de muncă în orice țară doresc, au o speranță de viață cu 10 ani mai mare decât a moldovenilor. Antreprenorii europeni au acces la o piață stabilă și mare. Și, cel mai important, toți cei 500 de milioane de cetățeni europeni trăiesc în bună înțelegere și în pace, fiecare fiind liber să-și promoveze și întărească tradițiile și cultura. Acum depinde de noi să facem din Moldova un stat european până în anul 2030. Nimeni nu ne poate opri din drum dacă vom păși hotărât, împreună, pentru Moldova”, a adăugat președinta R. Moldova.
Șefa statului a subliniat că decizia privind aderarea la UE este în mâinile cetățenilor, încurajând participarea masivă la vot, inclusiv a diasporei.
„În octombrie, moldovenii vor decide prin vot asupra viitorului țării la referendumul privind aderarea Moldovei la UE. Veniți la referendum – cât mai mulți, cei din satele și orașele noastre și cei din diasporă. Să ne construim împreună viitorul. Să nu lăsăm pe alții să ne decidă soarta în locul nostru. Și să arătăm lumii întregi cât de puternici suntem împreună. Iar până atunci să muncim, cot la cot, pentru a construi acasă Moldova Europeană, țara în care toți cetățenii săi au loc. Unde instituțiile și legile lucrează în interesul oamenilor. Unde fiecare își poate realiza potențialul, unde oamenii sunt egali și liberi, indiferent de etnie, limbă vorbită, preferințe politice sau religioase”, a precizat Maia Sandu.
Președinta și-a exprimat speranța că rezultatul va reflecta dorința poporului de a rămâne acasă într-un stat modernizat și integrat în familia europeană.
„Accentuez un lucru important – noi nu vrem să ne ducem undeva. Noi vrem să rămânem acasă. Și acasă să fie Uniunea Europeană. Vrem ca cei dragi plecați din țară să vrea să revină acasă sau, dacă rămân unde sunt, să ne putem vedea fără granițe, fără limitări, fără prețuri mari la bilete, fără vămi între state. Vrem să fim o țară puternică și independentă, în rândul țărilor civilizate. Și să fim mândri de Moldova!”, a conchis Maia Sandu.