Șefa statului a participat, ieri, 3 decembrie, la Gala Comunităților Etnice, un eveniment dedicat celebrării diversității și unității naționale a Republicii Moldova. În cadrul evenimentului, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova trebuie să fie o țară a tuturor cetățenilor săi, unde fiecare persoană este respectată și își poate planifica un viitor acasă, indiferent de origine, limbă sau religie.
„Celebrăm azi frumusețea și diversitatea etniilor și tradițiilor din țara noastră – o mare bogăție pe care avem și avem datoria să o păstrăm și să o prețuim în continuare. Celebrăm azi și unitatea noastră, mai necesară ca oricând, în fața încercărilor de a ne dezbina, de a genera conflicte artificiale și de a semăna neîncredere. […] Avem o țară bogată în tradiții, culturi și limbi, în care putem să trăim frumos împreună. Doar la evenimentul de azi s-au auzit peste 10 limbi. Le suntem recunoscători tuturor celor care, zi de zi, muncesc pentru armonie între oameni și dialog mai bun între comunități, ca noi, cu toții, să trăim în pace și înțelegere”, a spus Maia Sandu.
În cadrul evenimentului 33 de persoane/organizații din diverse sfere ale vieții sociale, culturale și profesionale au fost premiate pentru implicare remarcabilă în societate.
„În cadrul acestei gale, ne aducem aprecierea unor oameni care fac din Republica Moldova un exemplu de conviețuire armonioasă. Vă datorăm întreaga noastră recunoștință. Aceste momente sunt o expresie a frumuseții diversității noastre, o invitație să celebrăm patrimoniul comun, dar și identitatea și tradițiile specifice fiecărei comunități. Fiecare artistă și fiecare artist, prin măiestria lor, vor avea ocazia să ne reamintească faptul că moștenirea culturală a Republicii Moldova este un tezaur viu ce trebuie încurajat și promovat, atât în țară, cât și peste hotare. Această diversitate etnică armonioasă contribuie la diversitatea culturală europeană. Suntem europeni și la acest capitol”, a a șefa statului.
Gala Comunităților Etnice face parte din Programul Național „Consolidarea relațiilor interetnice în Republica Moldova în contextul integrării europene – CRIn”, creat și implementat de către Agenția Relații Interetnice (ARI) împreună cu organizațiile etnoculturale, cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova și autorităților publice centrale și locale.