Astăzi este comemorată cea mai mare operațiune de deportare din Republica Moldova. Acum 75 de ani, în noaptea din 5 spre 6 iulie, copii mici, femei însărcinate, cei mai cumsecade membri ai comunităților noastre, au fost numiți „dușmani ai poporului” și deportați de către regimul stalinist, în cadrul operațiunii „SUD” (IUG). Cu acest prilej, la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist a fost organizat un miting de comemorare.
„Peste 35 de mii de oameni au fost ridicați noaptea din casele lor și trimiși la mii de kilometri depărtare. În baza unor liste. Atât valora viața pentru un regim totalitar – un nume pe o listă. Noi nu am ales să fim deportați. Nimeni nu ne-a întrebat. Nu am ales să fim înfometați, uciși, trimiși la război. Neamul nostru a sângerat în timp ce alții ne decideau soarta”, a declarat președinta Maia Sandu în mesajul său.
Șefa statului a subliniat că este de datoria fiecăruia dintre noi să ne cunoaștem trecutul.
„Să nu uităm niciodată ororile lui și să ne asigurăm că niciodată țara noastră nu va mai trece printr-o asemenea teroare. Pacea și libertatea de a ne trăi liniștit viața în casele noastre – este obiectivul nostru cel mai de preț, dar și datoria care trebuie să ne lege pe toți. Noi alegem pacea pentru toți copiii Moldovei”, a menționat Maia Sandu.
Și prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean a îndemnat cetățenii să onoreze memoria și să cinstească numele celor care au cunoscut teroarea acelor timpuri.
„Să nu-i uităm pe oamenii gospodari, adevăratele elite rurale, care au fost smulși din casele lor și deportați în cele mai îndepărtate și friguroase regiuni ale Uniunii Sovietice. Datoria noastră este să ne asigurăm că astfel de atrocități nu se vor repeta niciodată”, a spus Dorin Recean.
Totodată, conducerea țării a îndemnat cetățenii să viziteze expoziția „Trenul durerii”, inaugurată astăzi în Piața Marii Adunări Naționale.
„Azi comemorăm cea mai mare operațiune de deportare. Se întâmpla în noaptea din 5-6 iulie 1949, când peste 11 mii de familii, ceea ce ar însemna în jur de 36 de mii de oameni au fost treziți și urcați în vagoane pentru vite și duși la mii de kilometri în condiții inumane. Azi, dar și în fiecare zi să le onorăm memoria, să le cinstim numele. Este important să ne cunoaștem trecutul, de aceea vă îndemn să mergeți împreună cu familia, prietenii, rudele la expoziția-muzeu din Piața Marii Adunări Naționale care onorează memoria victimelor deportărilor”, a menționat Igor Grosu.
În acest an, expoziția este prezentată într-un format nou, cu elemente digitale și grafice, conținut multimedia, obiecte, fotografii și istorii din viața familiilor deportate. De asemenea, vizitatorii au acces la o bibliotecă cu cărți despre evenimentele triste din acea perioadă, inclusiv „Cartea memoriei”, în care pot fi găsite numele rudelor deportate. Persoanele care intră în cele două vagoane din centrul Chișinăului sunt însoțite de istorici și ghizi. Expoziția inserează și elemente de realitate virtuală, pentru a putea fi urmărită de la distanță, prin scanarea unui cod QR.
Amintim că, deportarea în masă din iulie 1949 este cea mai amplă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, în urma căreia au avut de suferit, conform datelor oficiale, peste 35 de mii de oameni sau peste 11 mii de familii. Casele, pământurile și bunurile persoanelor deportate au fost transmise colhozurilor, iar o parte a fost furată și vândută. Pentru desfășurarea operațiunii au fost mobilizate 3.071 de camioane și 1.736 de vagoane.