După ani de zile de când n-au mai pus mână pe arme, peste 70 de rezerviști din R. Moldova și-au adus aminte de cazarmă și poligon. Timp de cinci zile, aceștia s-au familiarizat cu armamentul și tehnica din dotarea Armatei Naționale.
Antrenamentele includ trageri de luptă, acordarea primului ajutor medical, studierea măsurilor de protecție, dar și a regulamentelor militare.
„Luând în calcul situația din regiune, poate să trezească o impresie că are loc o pregătire oarecare de război, însă au fost explicații foarte clare în scrisoarea pe care am primit-o că, de fapt, scopul este de a ne familiariza cu echipamentul din dotarea Armatei Naționale”, a spus Denis Chiosa, soldat clasa II, rezervist.
„Aceste exerciții se desfășoară în fiecare an, de aceea am avut emoții pozitive, nu m-am panicat deloc. A fost interesant, am aflat multe lucruri noi. Mi-am împrospătat acele cunoștințe pe care le-am căpătat în cadrul exercițiilor sau lecțiilor din cadrul catedrelor militare și, evident, mi-am făcut mulți prieteni”, a menționat Lilian Butnaru, locotent în rezervă.
Printre rezerveștii care s-au atrenat pe poligon a fost și deputatul Boris Marcoci.
„Eu am făcut serviciul militar doi ani de zile, din 1983 până în 1985, iar în 1992 am fost comandat de companie în lupta care s-a dus în Transnistria. Aceste exerciții trebuie să le treacă toți bărbații Republicii Moldova. Cinci zile trebuie să simți ce înseamnă terciul soldățesc, ce înseamnă poligon”, a declarat Boris Marcoci, deputat PAS.
Exercițiile se desfășoară în conformitate cu cerințele Legii cu privire la rezerva Forțelor Armate, precum și Planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2024.
„Rezerviştii sunt chemaţi pentru a-şi împrospăta cunoştinţele, a face cunoştinţă cu noile procedee şi tehnici care sunt în Armata Naţională. Ei au venit pe o perioadă de cinci zile la funcţiile ce le erau predestinate”, a precizat Eduard Ohladciuc, șef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale.
„Noi putem face aceste exerciții odată pe an sau de două ori pe an, dar trebuie să avem în vedere că va fi o povară asupra economiei naționale fiindcă noi luăm cetățenii de la locul de muncă. Facem mai multe activități într-un număr în care putem să le dăm acea calitate pe care ne-o propunem pentru instruire”, a conchis Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării.
Următoarele exerciții cu participarea rezerviștilor vor avea loc în perioada 27-31 mai.