Cetățenii R.Moldova pot solicita un nou buletin de identitate, de model european, începând cu 2 aprilie. Guvernul oferă gratuit 1 milion de cărți de identitate, pentru persoanele care le solicită în regim obișnuit. Noua carte de identitate nu este obligatorie, dar va înlocui, treptat, buletinele actuale.”Se deschid noi oportunități de dialog cu statele cu care avem o relație bună sau foarte bună”, spune într-un interviu la RFI, directorul Agenției Servicii Publice de la Chișinău, Mircea Eșanu, care, precizează că, în jur de patru mii de persoane și-au făcut deja programări, în următoarele trei zile, pentru a obține noua carte de identitate.
Cetățenii care dețin un buletin de identitate valabil nu sunt obligați să-și perfecteze noua carte de identitate. Buletinele de identitate rămân valabile până la expirarea acestora.
”Noi avem câteva obiective majore în privința introducerii acestui document național, care se va numi cartea de identitate. În primul rând, ne dorim să avem un document recunoscut la nivel european și care întrunește toate aceste condiții solicitate de Regulamentul european. În eventualitatea aderării noastre, acesta va servi, de asemenea, document de călătorie. În al doilea rând, noi ne dorim să creștem exponențial numărul cetățenilor care dețin identitate electronică și să poată accesa o multitudine de servicii digitale deja existente în țara noastră, cifra cărora se apropie de 300”.
”Și nu în ultimul rând, pentru că ne dorim să facem acest document accesibil din fondurile Agenției Servicii Publice și cu aprobarea Guvernului, Agenția va oferi primele un milion de cărți de identitate, împreună cu semnătura electronică și cu cititorul de card gratuit, tuturor cetățenilor care vor binevoi să depășească pragul în următoarea perioadă. Dar acest milion, având în vedere numărul de acte pe care Agenția le perfectează anual la această cifră, va acoperi sigur necesarul sau solicitările cel puțin pentru doi ani jumate sau mai bine de trei ani. Avem deja primele câteva mii de programări pentru următoarele trei zile. Programările sunt pe tot teritoriul țării, sigur, urbele mari au cele mai multe solicitări, Chișinăul fiind campion în acest sens”.
Cartea de identitate de model european conține semnătura electronică. L-am întrebat pe Mircea Eșanu ce înseamnă acest lucru pentru cetățeni, pentru antreprenorii moldoveni.
”Există o multitudine de servicii electronice deja existente și aici nu vorbim doar de serviciile Agenției Servicii Publice. Eu aș da doar câteva exemple. În cazul agenției pe care am onoarea să o conduc, cu semnătura electronică, poți procura o mașină sau vinde o mașină fără să vii pe la ghișeele noastre, în condițiile în care autovehiculul, cel puțin o dată, a fost înmatriculat în procesul de import sau pentru cei care și-au pierdut permisul de conducere sau l-a deteriorat și se află inclusiv în diasporă, pot solicita de la distanță perfectarea acestui document și expedierea acestui document oriunde se află. Printre alte avantaje, de exemplu, aș putea spune că de curând, în cazul în care există o semnătură electronică, notarii, de exemplu, în cazul în care perfectează o procedură de vânzare-cumpărare a unui apartament, noii proprietari nu trebuie să mai meargă la sediile agenției și la cadastrul bunurilor imobile să înregistreze această tranzacție. Notarul o poate face de la distanță. Nemaivorbind de multitudinea de date pe care o persoană le poate accesa, inclusiv să vadă dacă nu are restanțe la buget sau chiar să depună electronic declarația de privire la impozitul pe venit, fără să iasă din casă”.
Dar pentru moldovenii din diasporă sunt aceleași condiții valabile pentru obținerea noului buletin de model european?
”Într-adevăr, cetățenii din diasporă vor avea și ei acces la acest document. Or, legea când a fost aprobată anul trecut, s-a ținut cont inclusiv de acest aspect. Mai mult decât atât, a fost exclusă mențiunea despre adresă sau reședința posesorului de card. Asta înseamnă că, în cazul în care o persoană își schimbă domiciliul sau reședința, nu trebuie să-și perfecteze actul, ceea ce va duce iarăși economie de timp și de bani pentru cetățenii care vor deține noile cărți în mod special.
”Ne dorim ca cei din diasporă să poată beneficia de noua carte de identitate împreună cu semnătura electronică, pentru că noi așa vedem, inclusiv prin acest instrument, păstrarea relațiilor dintre noi și cetățenii noștri care sunt stabiliți peste hotare. În acest context, cu câteva săptămâni în urmă, am făcut un act de donație important pentru colegii noștri de la Ministerul Afacerilor Externe și în mod special pentru cei din consulate. Noi am donat circa 40 de echipamente biometrice, utilaje care sunt utilizate în procesul documentării fotografierii, prelevarea amprentelor cetățenilor, tocmai ca acestea să poată fi făcute cu toate rigorile de securitate și calitate solicitate în documentele europene”.
Directorul ASP a mai fost întrebat dacă la alegerile parlamentare din toamnă vom putea folosi noile cărți de identitate.
”Sigur, în primul rând, fără un act de identitate nu puteți participa la alegeri. Nu pot să spun că acesta va fi folosit în procesul de vot electronic, dar sigur, noua carte, având identitate electronică pe el, deschide oportunitatea ca în anii următori, inclusiv cu suportul colegilor de la CEC, să fie dezvoltate funcționalitățile, să fie asigurată securitatea cibernetică a acestui proces. Eu cred că într-un an sau doi pot fi pilotate deja procesele de votare electronică, în cazul în care va exista o voință politică, pe de o parte, pregătit terenul și, pe de altă parte, aprobate actele legislative necesare.
Și cetățenii vor putea folosi aceste cărți de identitate pentru a traversa frontiera, după ce aderă Moldova la Uniunea Europeană?
”Așa este, dar vreau să reamintesc că Republica Moldova are cel puțin un tratat de traversarea frontierei cu buletinul sau cu viitoarele cărți de identitate. În primul rând, vorbim de Turcia și în 2019 au fost puse bazele, nu deocamdată, pentru traversarea frontierei cu cărțile biometrice, adică cu noile cărți de identitate. Și asta deschide inclusiv spațiul de dialog cu celelalte state cu care avem o relație bună, tocmai pentru a permite traversarea frontierei cu aceste documente. Pașapoartele biometrice la fel conțin un cip pe care sunt stocate fotografia, amprentele, datele posesorului. Exact același model care este prezent în pașaport este inclus și în cărțile de identitate. Deci, multe țări recunosc acest document oficial și pot accepta traversarea frontierei.
”Se deschid noi oportunități de dialog, în mod special cu statele cu care avem o relație bună sau foarte bună. Mai mult decât atât, componenta care vizează securitatea documentelor naționale și cele de călătorie se conțin în primul grup de capitole ”Valori fundamentale” legate de negocierile de aderare la Uniunea Europeană”.