Președintele Parlamentului, Igor Grosu a participat la Conferința Europeană a Președinților de Parlament de la Strasbourg, unde a discutat despre situația politică din Republica Moldova, dar și despre eforturile depuse de autorități pentru consolidarea democrației și a instituțiilor statului. Grosu a evidențiat încercările continue ale regimului de la Kremlin de a influența politica internă a țării și a subliniat că, în ciuda provocărilor, moldovenii au demonstrat că doresc să trăiască în democrație și libertate.
„În toți acești ani au dirijat politicile interne ale Republicii Moldova prin politicieni care se vindeau grupărilor criminale ce furau resursele țării sau dintre cei care vindeau țara Kremlinului, mențineau dependența energetică față de Gazprom și promovau canalele propagandistice ale Rusiei. În ultimele scrutine electorale, cu o implicare fără precedent din partea Federației Ruse, cu 3 ani de război nedrept și inuman la hotar, cu o întreagă mașinărie de propagandă, vocea noastră, a celor care vor pace și să trăiască în democrație, libertate, a fost mai puternică”, a declarat Igor Grosu.
Președintele Parlamentului a încurajat continuarea implicării cetățenilor în procesul politic, subliniind că doar prin acest mecanism se pot realiza proiecte majore pentru dezvoltarea țării.
„Democrația noastră poate este firavă, dar la sigur e autentică și va rezista. Știm că prin implicarea cetățenilor în procesele politice se pot realiza cele mai grandioase proiecte. Pentru noi, moldovenii, democrația înseamnă pace, prosperitate și libertate, iar autoritarismul înseamnă război, frică, foame și sărăcie. Moldovenii au înțeles că vectorul de dezvoltare european este strâns legat de democrație și libertate”, a conchis Igor Grosu.
Șeful Legislativului a menționat că anul 2025 este un an complicat nu doar pentru Republica Moldova, dar pentru întreaga Europă, fiind amenințate valorile fundamentale ale societății. Tot în acest an, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, care sunt cruciale pentru viitorul european al țării.
„Deja simțim pe deplin cum statul agresor Rusia, grupările criminale de pe loc s-au unit și vor să ne ofere pe tavă regimului de la Kremlin, să ne folosească ca zonă de conflict, să ne țină săraci și în frică. De aceea, dragi prieteni ai Moldovei, vin cu rugămintea să ne ajutați în continuare să ne apărăm democrația și țara”, a precizat politicianul.
Igor Grosu a specificat că obiectivul național este ca până în 2030 Republica Moldova să fie țară membră a Uniunii Europene.
„Vom munci neobosit pentru a atinge acest scop. Moldova va sta dreaptă și Moldova poate să fie o inspirație pentru alții în timpuri nesigure”.
La Conferința Europeană a Președinților de Parlament, care are loc la Strasbourg, în perioada 20-21 martie, participă peste 60 de președinți și vicepreședinți din statele membre ale Consiliului Europei, statele partenere sau cu statut de observator și circa 400 de delegați.