Direcția situații excepționale din Bălți informează că, în ultima perioadă, se atestă o creștere a numărului de incendii produse la obiectivele de cult. Conform datelor statistice, în perioada anilor 2020-2024 s-au produs 29 de incendii la obiectivele de cult din localitățile Republicii Moldova.
Doar în perioada anilor 2022-2023 s-au produs 18 incendii, ceea ce constituie 62% din totalul incendiilor produse în ultimii 5 ani. Cele mai multe incendii se produc în perioada rece a anului, pe parcursul lunilor decembrie – februarie și în perioada sărbătorilor de ,,Sfintele Paști” și ,,Paștele Blajinilor”.
Cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor la lăcașele de cult rămân a fi alte cauze de imprudența cu focul (imprudența în timpul utilizării lumânărilor, candelelor și altora) şi scurtcircuitul.
Astfel, în perioada sărbătorilor de Sfintele Paști, Direcţia situații excepționale mun. Bălţi desfășoară o campanie amplă de informare a locuitorilor municipiului și solicită respectarea cu stricteţe a următoarelor:
-
- Respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobelor și altor mijloace termogeneratoare.
- De verificat cu atenţie sobele şi coşurile de evacuare a fumului, urmărindu-se ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită pătrunderea scânteilor şi incendierea materialelor combustibile din apropiere.
- De atras o atenţie deosibită la utilizarea focului deschis (lumânări, candele, etc.) şi de a nu admite lăsarea acestora fără supraveghere.
- Amenajarea unor locuri pentru punerea lumânărilor aprinse, la distanţe de siguranţă faţă de elementele de construcţie combustibile şi de mobilierul din interiorul bisericilor.
- Interzicerea blocării căilor de acces pentru autospecialele de intervenţie ale pompierilor la un eventual incendiu.
- La finisarea slujbelor sursele cu foc deschis vor fi stinse şi păstrate în locuri sigure, special amenajate.
- Asigurarea lăcaşelor sfinte cu mijloace primare de stingere a incendiilor, cât şi instruirea corespunzătoare a întregului personal pentru reacţionarea promptă pentru stingerea cu forţe proprii a unui eventual incendiu izbucnit până la sosirea serviciului de salvatori și pompieri.
- Se interzice suprasolicitarea circuitelor electrice prin conectarea mai multor consumatori decât cei prevăzuţi pentru instalaţia respectivă.
- Afişarea în locurile vizibile a planurilor-schemă de evacuare a persoanelor şi a panourilor informative cu indicarea inscripţiei „În caz de urgenţă apelaţi 112”.