”Proiectul comuniștilor privind ”agenții străini”, înregistrat, recent, în Parlament, este foarte periculos. Ne putem trezi într-o dictatură și într-o societate departe de a fi democratică. În cazul în care vom avea o majoritate parlamentară pro-rusă în toamnă, cu siguranță va fi adoptată o astfel de lege și va fi un pericol foarte mare și pentru libertatea presei, și pentru libertatea de asociere”, avertizează la RFI, Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice din R.Moldova.
Potrivit proiectului inspirat din Rusia și Georgia, ONG-urile, organizațiile media sau alte entități care primesc cel puțin jumătate din veniturile lor din surse externe ar urma să fie etichetate drept ”agenți străini” și incluse într-un registru special.
”Comuniștii și socialiștii încearcă deja de mai mulți ani să promoveze acest concept al ”agentului străin” ca să limiteze activitatea presei și a organizațiilor neguvernamentale care au finanțare din exterior. E an electoral și evident că ei încearcă pe acest val, cu retragerea finanțării USAID și altor structuri americane, să își promoveze ideile. E o inițiativă periculoasă, în sensul că nu se știe ce va fi în toamnă. Nu se știe cum vor vota oamenii. Asta trebuie să ne pună în gardă”, avertizează experta media, Cornelia Cozonac.
Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice face trimitere la cazul Georgiei, dar și al Kîrgîstanului, o altă republică sovietică, care era foarte progresistă la o etapă și avea o presă liberă, dar influența Rusiei a schimbat situația ”atunci când are acoliți sau partide, sau majorități prin parlamente care îi sunt loiali”.
”La Chișinău, în situația în care ar putea veni la putere sau s-ar putea forma în următorul Parlament o majoritate care ar fi loială Rusiei, cu siguranță va fi adoptată o astfel de lege și va fi un pericol foarte mare și pentru libertatea presei, și pentru libertatea de asociere. În Georgia am văzut jurnaliști și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale speriați de-a binelea după ce a fost introdusă noua lege”, continuă Cornelia Cozonac.
Precizăm că, Parlamentul georgian, acum câteva zile, a modificat legea ”agenților străini” și reintroduce pedeapsa pentru înaltă trădare.”În Georgia sunt mai multe modificări în ultimul timp, care chiar au pus presiune și pe presă, și societatea civilă. Protestele acolo deja au loc de peste 3 luni și nu au reușit să pună presiune pe autorități”.
”Dacă cetățenii moldoveni nu o să înțeleagă că există un pericol real, ne putem trezi și noi într-o dictatură și într-o societate departe de a fi democratică. Acum această inițiativă se face pentru imagine, pentru ca socialiștii și comuniștii și alte formațiuni loiale Rusiei să-și atragă susținători pentru viitoarea campanie”, mai spune directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Potrivit expertei de la Chișinău, 135 de organizații din societatea civilă au semnat o declarație prin care au condamnat inițiativă legislativă privind ”agenții străini”, dar au și vorbit despre pericolele pentru democrație, pentru societatea noastră, pe care le poate aduce o astfel de lege.
Totodată, Cornelia Cozonac susține că instituțiile R.Moldova trebuie să documenteze mult mai bine sursele de finanțare ale Partidului Socialiștilor, Partidului Comuniștilor și altor susținători ai lui Putin în Moldova.
”Sprijinul care vine din exterior pentru proiectele din Moldova e transparent, proiectele se văd, se văd acțiunile care se fac din aceste proiecte. Pe când finanțările care vin către partidele pro-ruse niciodată nu au fost la vedere, niciodată n-au fost transparente și ele practic nu există, pentru că sunt pe căi ilegale, pe căi oculte. Dar autoritățile și serviciile speciale ar trebui să verifice acest lucru și, așa cum s-a dovedit și în campania electorală, că se alocă foarte mulți bani pentru a cumpăra voturile, asta arată că miza pentru a ajunge la putere este foarte mare. Miza pentru a schimba vectorul european al Republicii Moldova este foarte mare. Și aici Rusia are interese”.
În contextul scandalului USAID, dar și al atacurilor pro-rușilor, Cornelia Cozonac precizează că instituția pe care o conduce este o țintă de mai mulți ani.”Un fost deputat comunist, socialist a făcut o carte, acum câțiva ani, despre organizațiile neguvernamentale care sunt finanțate din exterior. Este un narativ al rușilor care este utilizat în mai multe țări, mai ales post-sovietice”.
”Am văzut recent și în România acest val puternic de dezinformare și atacuri. Sunt atacuri legate de Fundația Soros și de susținerea proiectelor din partea Soros și în Moldova. Exact așa a fost cu câțiva ani în urmă. Au fost atacuri și asupra centrului nostru, și asupra mea. Era și o listă de baroni ai banilor lui Soros, iar retragerea finanțării americane a fost luată foarte repede de cei care sunt pe acest val cu finanțările din exterior, în mare parte ruși sau pro-ruși și ei au mobilizat foarte mult forțe să utilizeze narative precum că multe organizații neguvernamentale din Moldova și presa sunt mâncători de granturi”.
”Centrul de Investigații Jurnalistice și portalul nostru Anticorupție.md au fostt într-o situație cam proastă la sfârșitul anului 2024. Noi rămăsesem fără finanțare mai devreme sau cu o minimă de finanțare. Când s-au retras proiectele USAID, am pierdut și noi două proiecte. Încercăm să ne revenim. Spre surprinderea mea, am avut și avem susținerea cetățenilor. Mai mulți oameni de afaceri ne-au întrebat cum ne descurcăm și s-au arătat deschiși să ne ajute. Pentru prima dată am văzut o deschidere mai mare a cetățenilor de a susține presa independentă și sper că acest exemplu să se dezvolte”, conchide la RFI, Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice din R.Moldova.