Președintele francez Emmanuel Macron a convocat o întâlnire a șefilor militari din 34 de țări aliate pentru a discuta despre viitorul Ucrainei. Potrivit Le Monde, întâlnirea a avut loc marți, 11 martie, la Paris, în contextul unor posibile negocieri de pace între Ucraina și Rusia.
Macron a solicitat elaborarea unui plan pentru „a defini garanții de securitate credibile” pentru Ucraina în eventualitatea unui armistițiu. Această solicitare vine într-un moment crucial, când Ucraina a acceptat o propunere americană pentru o încetare a focului de o lună și negocieri imediate cu Rusia, transmite Libertatea.
La întâlnirea cu ușile închise au participat reprezentanți din 34 de țări, majoritatea din Europa și NATO, dar și din Australia, Noua Zeelandă și Japonia. Statele Unite, liderul NATO, nu au avut niciun reprezentant prezent.
„Acesta este momentul în care Europa trebuie să-și arunce întreaga greutate în sprijinul Ucrainei și al său”, a declarat Macron în cadrul întâlnirii.
Președinția franceză a raportat că Macron a subliniat necesitatea de a începe planificarea pentru „a defini garanții de securitate credibile” pentru a face posibilă o pace durabilă în Ucraina.
„Coaliția celor dispuși”
Macron colaborează cu premierul britanic Keir Starmer pentru a forma o „coaliție a celor dispuși” care să asigure respectarea unui eventual armistițiu în Ucraina.
Potrivit Palatului Elysée, șefii militari din țările europene și NATO, inclusiv Marea Britanie și Turcia, au fost de acord că garanțiile de securitate „nu ar trebui separate de NATO și capacitățile sale”.
Aceste garanții ar trebui să fie „credibile și pe termen lung și ar trebui să fie însoțite de un sprijin neabătut pentru armata ucraineană”, conform sursei citate.
Ministrul Apărării, Sébastien Lecornu, a declarat că scopul întâlnirii a fost de a pune bazele unor posibile garanții de securitate pentru Ucraina.
„Este pur și simplu o chestiune de a privi înainte și de a ne gândi cum ar trebui să fie armata ucraineană în viitor”, a spus Lecornu înainte de discuții.
El a adăugat: „Vom respinge orice formă de demilitarizare a Ucrainei”.
Zelenski a semnat un armistițiu de 30 de zile
Întâlnirea are loc într-un context geopolitic complex. După mai mult de trei ani de la invazia rusă, Europa se străduiește să-și consolideze apărarea și să se elibereze de dependența de Statele Unite.
Recenta reluare a discuțiilor dintre președintele american Trump și liderul rus Putin, precum și criticile aduse de Trump președintelui ucrainean Zelenski au stârnit temeri la Kiev și în rândul aliaților europeni că președintele SUA ar putea încerca să forțeze Ucraina să accepte o înțelegere favorabilă Rusiei.
Macron urmează să se întâlnească vineri cu producătorii din industria de apărare, în contextul în care a îndemnat industria franceză de apărare să treacă în „mod de economie de război”.
Miercuri, miniștrii apărării din cele cinci principale puteri militare europene – Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și Polonia – se vor întâlni la Paris. Reprezentanți ai UE și NATO, precum și ministrul ucrainean al apărării vor participa de asemenea. Discuțiile se vor concentra pe „reînarmarea necesară a Europei” și sprijinul militar pentru Ucraina.
Turcia și Uniunea Europeană sprijină demersurile lui Macron
Turcia, cu a doua cea mai mare armată din NATO după Statele Unite și cu o coastă la Marea Neagră, își propune să joace un rol-cheie în securitatea Europei după pivotarea Washingtonului departe de regiune.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat sprijinul pentru apelul lui Zelenski la un armistițiu aerian și naval.
Uniunea Europeană se implică și ea activ. Șefa UE, Ursula von der Leyen, a prezentat săptămâna trecută un plan de mobilizare a aproximativ 800 de miliarde de euro pentru apărarea Europei și pentru a oferi sprijin militar „imediat” Ucrainei.
Franța intenționează, de asemenea, să-și majoreze cheltuielile pentru apărare. Lecornu a menționat o țintă de aproximativ 100 de miliarde de euro pe an, comparativ cu 50,5 miliarde de euro în 2025.