Donald Trump a lansat un avertisment dur către liderul ucrainean Volodimir Zelenski, în legătură cu un acord esențial privind exploatarea materiilor prime din Ucraina „Văd că încearcă să se retragă din Acordul pentru Pământuri Rare. Și dacă face asta, are niște probleme. Probleme mari, mari”, a declarat Trump duminică, 30 martie, în timpul unui zbor, scrie Libertatea.
Acordul, care a creat tensiuni uriașe în cadrul întâlnirii din Biroul Oval dintre președintele SUA și cel al Ucrainei, presupunea exploatarea comună de SUA și Ucraina a unor resurse minerale rare, extrem de valoroase. Încasările ar fi fost împărțite într-un fond comun. Semnarea a fost amânată după scandalul izbucnit între Trump și Zelenski la Casa Albă. Ulterior, președintele Zelenski a povestit, într-un interviu pentru Time, ce s-a întâmplat cu adevărat la acea întâlnire istorică.
Cearta ar putea schimba viitorul războiului din Ucraina
Trump, alături de vicepreședintele său J.D. Vance, l-au acuzat pe liderul ucrainean de lipsă de respect și de nerecunoștință față de ajutorul militar oferit de SUA. Zelenski, la rândul său, s-a plâns că acordul nu oferă garanții clare de securitate pentru Ucraina.
Ucraina deține aproximativ 5% din resursele minerale ale lumii, însă multe dintre acestea sunt greu accesibile sau se află în teritoriile ocupate de Rusia. Între timp, SUA au purtat discuții cu Rusia și Ucraina în Arabia Saudită, în încercarea de a ajunge la o încetare temporară a focului. Un acord de 30 de zile a fost stabilit pentru protejarea infrastructurii energetice și a transportului naval din Marea Neagră, dar Rusia a impus condiții stricte pentru aplicarea acestuia.
Ucraina refuză să cedeze economia
Supărarea lui Trump vine după ce Ucraina a decis să nu semneze un nou acord cu Statele Unite privind combustibilii fosili. Acest document ar fi permis transferul unor sectoare strategice ale economiei ucrainene sub control american și ar fi impus Kievului să restituie ajutorul financiar primit de-a lungul anilor.
Potrivit portalului Kommersant, Ucraina dorește modificarea textului acordului, ceea ce a generat nemulțumiri la Washington. Președintele Trump și secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, sperau ca documentul să fie semnat la începutul lunii aprilie, dar Kievul nu acceptă acest scenariu.